OLIMPISME

La natació sense representants als jocs de París

La natació tornarà a quedar-se fora d’uns Jocs Olímpics perquè el COA no demanarà els llocs d’universalitat d’aquest estiu

La natació no tindrà representants a París 2024.

La natació no tindrà representants a París 2024.Fernando Galindo

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

La natació no tindrà plaça als Jocs Olímpics de París d’aquest estiu (amb l’excepció d’una sorpresa majúscula en què un nedador del país aconsegueixi la mínima en aquests mesos), ja que el COA renunciarà a les places d’universalitat (un noi i una noia) que li corresponen per a la cita olímpica, repetint el criteri que ja va seguir als anteriors Jocs Olímpics, celebrats a Tòquio el 2021, i que va provocar un terrabastall en les relacions entre el Comitè Olímpic Andorrà i la Federació Andorrana de Natació. Tres anys després, l’ens rector de l’olimpisme del país ha pres la mateixa decisió, i Andorra tornarà a tenir una delegació reduïdíssima amb només dos esportistes, com ja va passar a Tòquio. L’única que té la plaça garantida és Mònica Doria, mentre que Nahuel Carabaña hi entra a hores d’ara per rànquing (és el 28è de la quota de 36 disponibles), però la classificació en atletisme es tanca el 30 de juny. L’única opció que el COA demani una plaça d’universalitat és que Carabaña acabi quedant fora dels Jocs, i llavors s’optaria per dur un atleta o nedador (qui més a prop estigués de la mínima) per complir la paritat entre homes i dones.

La polèmica per les places olímpiques va tenir fins i tot una certa intervenció del Govern després de Tòquio, ja que va reunir-se amb el COA amb la voluntat d’establir criteris i poder augmentar la representació andorrana a París, vista també la proximitat i els vincles amb el veí del nord. De fet, la llavors ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, va manifestar el 12 d’agost, just després dels Jocs, que “centrarem els esforços a poder acompanyar les federacions per assolir una representació més àmplia en els propers Jocs”.

TRES COPES DEL MÓN PER A DORIA ABANS DE PARÍS

Mònica Doria tindrà tres cites de la Copa del Món de piragüisme en eslàlom abans de participar en els Jocs Olímpics de París 2024, a més de la seva participació al Campionat d’Europa, en la que serà la primera gran competició d’aquesta temporada. Tot això, juntament amb les estades d’entrenament al canal olímpic que acollirà els Jocs, formarà part de la base principal de preparació de cara a la cita olímpica que acollirà la capital francesa a partir del 26 de juliol.

Doria va estrenar l’any amb bones actuacions a la Copa Pirineus i a la Copa d’Espanya, i la primera gran competició del curs arribarà en menys d’un mes, amb la disputa del Campionat d’Europa entre el 15 i el 19 de maig a la localitat eslovena de Tacen. A partir d’aquí arribaran tres cites de la Copa del Món en tot just tres setmanes, amb l’estrena a Augburg (del 30 de maig al 2 de juny), la prova de Praga (del 6 al 9 de juny) i la de Cracòvia (del 13 al 16 de juny), l’última gran cita abans dels Jocs Olímpics de París.

Amb posterioritat a la gran cita olímpica, Doria tindrà pendents encara dues proves de la Copa del Món: la primera és la que es disputarà a Ivrea (Itàlia) entre el 12 i el 15 de setembre, i tot just una setmana després tancarà la temporada a casa, amb la cita corresponent a les finals de la Copa del Món que es farà al Parc Olímpic del Segre de la Seu d’Urgell entre el 19 i el 22 de setembre.

Mònica Doria coneix també ja el programa de competició de París 2024, on s’estrenarà amb la competició de caiac, després tindrà la de canoa i tancarà els seus segons Jocs amb el caiac cross. La primera competició serà el dissabte 27 de juliol (l’endemà de la cerimònia d’inauguració) amb les sèries de caiac, que tindran les semifinals i la final el diumenge 28. Després d’un dia de descans, el dimarts 30 tindrà les sèries de canoa, mentre que el 31 de juliol serien les possibles semifinals i final d’aquesta disciplina. El 2, 3 i 5 d’agost serà la competició de caiac cross.
tracking