Inversió estrangera

Andorra Telecom inverteix 10,5 milions a MásMóvil

La companyia inverteix 10,5 milions d’euros que li permet tenir una participació del 2,7% de les accions de l’operadora espanyola

Andorra Telecom inverteix 10,5 milions a MásMóvilSFG

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Andorra Telecom va tancar ahir l’operació que li permet entrar en l’accionariat de l’empresa de telecomunicacions espanyola MásMóvil, la quarta operadora per darrere de Movistar, Orange i Vodafone. L’operació s’emmarca en el procés d’ampliació de capital que ha dut a terme MásMóvil per valor de 160 milions d’euros que li permet finançar en bona part la compra de dues operadores més: Pepephone i Yoigo. Amb l’operació Andorra Telecom no aconsegueix el control de l’empresa, objectiu que s’havia fixat inicialment, però sí que es van destacar diverses contrapartides, la més rellevant, la possibilitat d’eliminar la itinerància per als clients andorrans quan viatgin a Espanya. El projecte forma part de l’estratègia d’Andorra Telecom per diversificar-se econòmicament davant la previsió d’una important reducció d’ingressos provinents del roaming.

Segons va detallar ahir el director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, en total s’inverteixen 10,5 milions d’euros, el que els suposa poder adquirir un 2,7% de les accions de l’empresa espanyola. Això fa que es quedin per sota dels 15 milions i escaig que la llei els permet destinar, actualment, a inversions a l’estranger i que corresponen al 5% dels fons propis. “Vam intentar invertir els 15 milions, però hi havia moltes empreses interessades i no hi havia accions per a tots”, va assegurar Nadal.

Control total

El president del consell d’administració d’Andorra Telecom i ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, va haver d’admetre que l’operació no ha permès complir amb l’objectiu que s’havia anunciat de poder obtenir el control d’una operadora de telecomunicacions espanyola. “L’objectiu era invertir per tenir el control, tenir poder de decisió i influenciar aquest operador en la seva gestió”, va exposar, afegint, però, que “no s’ha trobat l’oportunitat per poder-ho fer”. En aquest sentit va assegurar que el projecte no queda en va ja que, malgrat que la participació de quasi el 3% tampoc els dóna presència al consell d’administració, l’acord sí que els ha permès negociar sinergies entre les dues parts. “És una oportunitat de tenir altres beneficis per a la companyia”, va assegurar, indicant que “sense les sinergies l’operació no s’hauria fet”.

Pel que fa a aquestes sinergies, Nadal va remarcar la importància de les que es volen treballar a curt termini. D’una banda, l’acord permetrà eliminar el roaming per als clients d’Andorra Telecom quan viatgin a Espanya a partir del 2017. “Pot ser tècnicament complex, però és una de les màximes prioritats”, va afirmar Nadal, que va indicar que amb tot serà necessari continuar tenint dues targetes SIM. Alcobé va destacar que aquest fet demostra que l’operació va més enllà “d’una operació financera i es veu la vocació pública d’Andorra Telecom. És clarament una operació que aporta valor afegit al país”. D’altra banda, es potenciarà el call center de la Massana. La previsió és que una part de les trucades de la companyia espanyola s’atenguin des del Principat. Es calcula que podria arribar a ser un 8% del total. Això permetria crear més de cent de llocs de treball nous. En aquest cas, l’únic handicap que s’hauria de superar és l’exigència de qualitat del servei que obligaria a fer noves formacions als treballadors i el fet d’aconseguir trobar el centenar d’empleats que es requeririen.

A mig termini també es negociarà la possibilitat de fer, com a mínim, part de la facturació de MásMóvil des del país així com que la companyia espanyola utilitzi l’experiència d’Andorra Telecom en el desplegament de la fibra òptica. Segons va detallar Nadal, si totes aquestes sinergies s’arribessin a implementar Andor­ra Telecom podria obtenir una facturació anual de 7 milions d’euros durant cinc anys.

Nadal va afirmar que és “un fet històric” i que “estem molt il·lusionats”.

tracking