Corporacions locals
La guarderia de Sant Julià i Sasectur estan en fallida
Les dues societats parapúbliques són 100% comunals i tenen dèficits anuals al voltant dels 300.000 euros cadascuna
Els problemes del comú de Sant Julià de Lòria amb els comptes van més enllà de Naturlandia després que les auditories sobre les societats participades de la guarderia i Sasectur (parapúbliques 100% de propietat comunal) avisin que es troben en fallida. Com que el patrimoni net de la societat a tancament del 2015 és inferior a la meitat del capital social, la legislació estableix que la societat s’hauria de dissoldre ja que es troba tècnicament en fallida. Es dóna per fet que el comú novament tornarà a salvar d’aquesta amenaça les dues participades i haurà de fer una aportació econòmica per cobrir els números vermells.
Els problemes de les dues entitats no són nous, però enguany, segons fonts properes al comú, s’haurien superat els cinc milions d’euros de dèficit acumulat. La guarderia, uns 2,2 milions d’euros, mentre que Sasectur fregaria els tres milions. L’anàlisi dels comptes indica que l’espai per a la llar d’infants té números vermells crònics que es podrien resumir en uns 300.000 euros anuals. En el cas de la societat que agrupa les activitats públiques la xifra és d’uns 250.000 anuals. Les comparatives amb els anys anteriors, especialment des del 2012, mostren com la línia de pèrdues anuals és molt lineal.
La reiteració dels problemes econòmics ha portat alguns consellers de Laurèdia en Comú a plantejar la necessitat de dissoldre les societats i fer foc nou. El fet de començar de zero els hauria de permetre, segons aquesta línia política, crear nous organismes que no arrosseguin les rèmores que s’estan patint i dimensionar-los perquè tinguin un balanç raonable. Aquesta opció es basa en la necessitat d’un replantejament total i això requereix la dissolució prèvia.
Tot quedarà igual
La major part de Laurèdia en Comú opta per mantenir la situació com fins ara. Segons un dels membres de l’equip de govern, canviar el model seria encara pitjor. Perquè l’alternativa d’eliminar les societats participades (com va fer el comú d’Andorra la Vella amb la societat de promoció turística Turecav) i integrar el servei dins del comú significa haver d’ampliar la plantilla de funcionaris i perdre la maniobrabilitat que dóna actuar com una entitat privada encara que l’únic propietari sigui el comú. L’opinió de la majoria de l’equip de govern passa per intentar una millora del balanç entre ingressos i despeses amb actuacions per optimitzar la despesa.
L’auditoria sobre Naturlandia també exposa que la continuïtat de la societat i de l’activitat depenen exclusivament de si el comú està disposat a actuar per garantir el finançament. Els comptes del parc acumulen unes pèrdues d’onze milions d’euros des que es va obrir i en el resultat del 2015 els números vermells superen els dos milions d’euros.
LA MAJORIA AL COMÚ NO PORTARÀ "PER ARA" LES IRREGULARITATS DELS COMPTES A LA FISCALIA
La majoria comunal de Laurèdia en Comú no portarà “per ara” les irregularitats trobades en els comptes del 2015 que haurien estat responsabilitat de l’anterior equip. Així ho va explicar ahir el cònsol menor de la parròquia, Julià Call.
Call va afirmar que “tenim un mandat per revitalitzar la parròquia” en l’àmbit econòmic i que “això és el que volem fer”, deixant de banda, doncs, prendre mesures judicials contra l’anterior majoria d’Unió Laurediana. La possibilitat que des de la majoria es portessin aquestes irregularitats a la fiscalia havia generat fins i tot un debat intern ateses les discrepàncies entre els consellers comunals.
A banda, Call va confirmar ahir que la propera sessió de comú se celebrarà el proper dimecres i que serà aleshores quan “parlarem a fons” de tots els aspectes econòmics de l’any passat. En aquest sentit, el conseller de la minoria, Joan Albert Farré, va afirmar haver rebut ahir mateix la documentació dels pressupostos, tot i lamentar que no es va trametre en la comissió de Finances.
Pel que fa a l’auditoria realitzada a Naturlandia, el cònsol menor va assegurar que ja han rebut l’informe dels tècnics, i també remet a la sessió de comú de la setmana vinent per aprofundir en les explicacions.
L'ENTORN DE LA PLAÇA GERMANDAT TORNA A L'ÈPOCA MEDIEVAL
Ahir es va aixecar el teló a la catorzena edició del mercat medieval de Sant Julià de Lòria, que se celebra durant el cap de setmana. La plaça Germandat i l’avinguda Verge de Canòlich es van transformar per tornar al passat gràcies a una seixantena de parades i elements decoratius. Un dels punts que més atracció tenia era una sínia de fusta per als més petits.