Tempesta política
Liberals i SDP exigeixen la dimissió de Meritxell Mateu
Socialdemocràcia i Progrés insinua que podria haver aprofitat el càrrec “per canviar lleis en benefici dels que la pagaven”
Liberals d’Andorra (Ld’A) exigeix a la consellera general demòcrata Meritxell Mateu “que plegui immediatament”. “És intolerable que una consellera general a ple temps es dediqui a fer assessoraments i els cobri sense haver-ho comunicat”, va justificar la secretària d’organització de la formació, França Riberaygua.
L’endemà que la consellera liberal Judith Pallarés es mostrés prudent i es limités a demanar “explicacions” a la demòcrata, Riberaygua i el secretari general de Liberals, Amadeu Rossell, van comparèixer ahir per exigir la dimissió. Riberaygua, a més, va qualificar de “cínic que amb la mà dreta carregui contra l’entitat BPA i alabi les actuacions del Govern mentre que amb la mà esquerra cobra diners per feines poc clares”. Per la seva part, Rossell, amb referència als impagaments de les cotitzacions, va retreure a la CASS “que no hagi dit res perquè qualsevol ciutadà o empresa d’aquest país ja hauria estat denunciat o sancionat”.
Rossell va insistir que Mateu ha de deixar el càrrec i va aclarir que ningú la pot forçar a fer-ho. “L’escó és personal i, per tant, és decisió seva. Però també podem fer matemàtiques i el Govern en té 15. Per tant, no sabem què passarà”, va dir. També va recordar que no és l’única dimissió que demanen i que “fa temps” van exigir la de Jordi Cinca. “Creiem que s’està insultant la intel·ligència dels andorrans”, hi va afegir el liberal.
Interessos personals
Socialdemocràcia i Progrés va anar un pas més enllà. El conseller general Víctor Naudi ja havia demanat a Mateu que “posés el càrrec a disposició” del cap de Govern. Ahir, amb el secretari d’organització de la formació, Joan-Marc Miralles, van exigir-li que “deixi el càrrec”. Naudi va qüestionar “l’ètica” de la consellera demòcrata, que la legislatura passada, moment en què va rebre els presumptes pagaments en negre per part de BPA, era membres de la comissió permanent que “ha de vetllar per evitar les incompatibilitats”, va recordar. Miralles, a més, va culpar Mateu de “trair la confiança dels ciutadans” i va ressaltar la importància que s’esclareixi la feina que va fer per al banc. “Això taca tota la feina legislativa que aquesta se-nyora ha pogut fer al Consell, i no només la seva, també la dels seus companys perquè no sabem quina influència va tenir en els seus companys, potser també per modificar lleis d’interès general en benefici dels interessos particulars de les persones que la pagaven”. A més, com liberals, va demanar explicacions a la CASS sobre per què Mateu “no s’inclou a la querella” contra Joan Pau Miquel i altres directius de BPA per l’impagament de les cotitzacions.
Des de DA, el secretari general, Èric Jover, va assegurar que “amb la informació que tinc per part seva, i no tinc motius per no creure-la, considero que evidentment no hi ha motius per a la renúncia”. Jover feia aquestes declaracions al matí a COPE Andorra-AD Ràdio i se situava ja en l’escenari que l’oposició demanés la dimissió de Mateu, i va precisar que aquesta petició “és una cosa bastant freqüent i ho fan una mica per rutina, ja que cada cop que hi ha una cosa que consideren que no s’ha fet bé demanen la dimissió i suposo que en aquest cas també, primer la de la consellera i tot seguit la del Govern i del cap de Govern”, i hi va afegir que “estem acostumats”. Sobre si Mateu s’hauria d’haver preocupat per si BPA cotitzava per tenir-la com a assalariada, el secretari general de DA va manifestar que “encara no he entrat en la precisió del dossier i prefereixo no prejutjar abans de tenir tota la informació i que sigui ella qui faci els apunts que cregui convenients”. Jover va indicar que Mateu és fora del país però va enviar un missatge al partit per explicar que “els pagaments li constaven com de BPA i és conscient que no ha fet res il·legal”, i va comentar que qui ha de cotitzar a la CASS és l’empresa i no el treballador, “i ella donarà les explicacions que cregui convenients i prendrà les mesures legals que cregui convenients”.
"NO HI HA INCOMPATIBILITAT" AMB EL CÀRREC DE CONSELLERA
“No hi ha incompatibilitat” entre el càrrec de consellera general de Meritxell Mateu i els suposats assessoraments pels quals va rebre 48.000 euros de la societat panamenya Landstreet. Ho va afirmar ahir el síndic general, Vicenç Mateu, que va avançar el contingut d’una nota que farà pública la Sindicatura on s’explicarà que “les incompatibilitats estan regulades entre càrrecs públics”, però no entre el sector públic i el privat. I això és perquè no hi ha una regulació que obligui els consellers a declarar les seves activitats privades, si bé, segons Mateu, “potser sí” que s’haurien de regular les activitats que els càrrecs públics poden desenvolupar en l’àmbit privat –tot i que va subratllar que “la majoria de consellers tenen interessos privats”–.
Per tot plegat, Mateu va declarar als periodistes que “Sindicatura no estava al corrent” de les tasques de la consellera general si bé va revelar que ell personalment les coneixia des d’aquesta legislatura. Sobre si les activitats de Meritxell Mateu van ser o no correctes, va dir que “no correspon al síndic ni a Sindicatura aclarir-ho i anar a mirar si ha infringit o no la llei”, sinó que pertoca a “altres instàncies”. Amb tot, va deixar clar que confia i no dubta de la versió de l’afectada.