política
Meritxell Mateu es dóna de baixa com a militant de Demòcrates per Andorra
L’exconsellera general comunica per correu electrònic que no seguirà a la formació ja que entén que no la va defensar prou
Meritxell Mateu ha presentat la renúncia a la militància de Demòcrates per Andorra (DA) ja que considera que el partit no l’hauria defensat prou en l’afer de la seva relació contractual amb Banca Privada d’Andorra (BPA). Segons diverses fonts properes a la formació, Mateu va comunicar a principis d’aquesta setmana a través d’un correu electrònic que deixava la formació. La consellera entén que DA hauria d’haver estat més contundent en la defensa de la seva honorabilitat i que hauria hagut de donar-li més suport davant de la polèmica sobre els 48.000 euros que hauria rebut de BPA. Per aquest motiu considera que no ha de continuar militant a DA. Cal recordar que Mateu formava part del comitè parroquial d’Ordino, circumscripció per la qual es va presentar en les eleccions generals passades.
Altres fonts del partit van indicar que Meritxell Mateu s’ha mostrat molesta en els dies posteriors a la seva renúncia com a consellera general ja que entén que s’estaven produint crítiques envers la seva persona dins dels demòcrates. Aquestes crítiques provenien de retreure-li que no hagués donat tota la informació del seu cas i que la publicació dels correus electrònics sobre la seva suposada incidència en les accions per a la modificació d’una llei que afavoria un projecte de BPA va deixar el partit al descobert. Aquesta part de la militància crítica amb Mateu es mostra amb malestar perquè precisament els demòcrates van fer un acte de suport públic a la seva consellera un dia abans que els correus que la comprometien es fessin públics. Defensen que l’obligació de Mateu era haver explicat fil per randa tota la informació que existia sobre l’afer perquè el partit hauria tingut més dades a l’hora de decidir si sortia o no a donar-li suport en públic.
I encara altres fonts de la formació no entenen com Mateu es queixa del poc suport rebut des de DA si precisament el dia abans que esclatés l’afer es van posar en evidència defensant la seva continuïtat sense fissures.
MISSÉ SUBSTITUEIX MATEU COM A CONSELLER GENERAL
Antoni Missé és oficialment el nou conseller general de DA per la parròquia d’Ordino, segons es va publicar al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA). Missé substitueix Meritxell Mateu, que va dimitir del càrrec el 5 d’octubre passat. El primer de la llista suplent de la formació demòcrata era Josep Àngel Mortés, però també va formalitzar la seva renúncia a l’acte de conseller general el 8 d’octubre, ja que és l’actual cònsol major d’Ordino. El 20 d’octubre vinent hi ha programada una sessió del Consell General en la qual Missé probablement podria jurar el càrrec.
UNA CAMPANYA "DISSENYADA" PER DESGASTAR EL GOVERN
El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i el de Finances, Jordi Cinca, van coincidir ahir a assenyalar que les informacions aparegudes en diversos mitjans digitals espanyols relatives a membres de l’executiu i relacionades amb l’afer BPA formarien part d’una campanya contra el Govern. “A ningú li queda cap dubte que hi ha una campanya dissenyada per desgastar aquest Govern i no hem de donar el plaer de vèncer als qui volen atiar les polèmiques”, va indicar Saboya en declaracions als mitjans de comunicació durant la recepció de l’ambaixada espanyola amb motiu de la festivitat del 12 d’octubre.
El ministre, que va recordar que “el comportament d’algunes persones ha posat en perill el país i l’estabilitat del sistema financer”, va defensar el comportament de l’executiu en la resolució de l’afer BPA i va vaticinar que “la Justícia ens donarà la raó”. Saboya va recordar que “aquest país és molt petit i tothom sap de l’honestedat d’uns i altres” i va lamentar “la injustícia” del fet que “nosaltres ens haguem de justificar de tot i en canvi des d’aquests mateixos entorns es vagi promovent aquesta campanya”.
També es va referir als correus electrònics que el vinculen al projecte de Meritxell Mateu amb BPA. “En el seu moment es va analitzar, era un negoci perfectament viable (les assegurances d’expatriats) però molt complex i es va descartar”, va assegurar el ministre.
D’altra banda, Cinca, després del consell de ministres, va parlar “d’intents de posar paranys” i que “alguns ens volen fer viure en un estat de tensió”. Va elogiar les explicacions donades pel ministre Xavier Espot, que “van més enllà del que es pot demanar a ningú”, i va assegurar que l’afer BPA està encarrilat políticament. “El jutge sentenciarà”.