memòria de la uifand

Coneixement de la nota des del 6 de març

Fiñana nega rotundament que sabés amb anterioritat de les intencions de la FinCEN

Coneixement de la nota des del 6 de marçSFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El divendres 6 de març del 2015 “a mitja tarda”. Va ser llavors quan el màxim responsable de la Unitat d’Intel·ligència Financera va saber de la imminent publicació de la nota del Tresor americà que qualificava Banca Privada d’entitat d’alt risc respecte a les pràctiques de blanqueig. Ho va asseverar ahir Carles Fiñana preguntat sobre les afirmacions de l’accionista majoritari de l’entitat, Higini Cierco, que durant la compareixença a la comissió especial de BPA va deixar entreveure que estaments de l’Estat haurien tingut coneixement amb anterioritat de les intencions de la FinCEN. Amb un categòric “mai” va respondre a la pregunta de si ell sabia o tenia algun indici del contundent avís que faria l’autoritat nord-americana. I va insistir que va saber d’aquesta nota el divendres anterior a la seva publicació (dimarts) i al mateix temps que responsables de l’INAF i el fiscal general.

Tanmateix, el cap de la Uifand també va voler deixar clar que no podia fer cap valoració respecte a les apreciacions formulades per Higini Cierco davant els consellers generals perquè no hi era present i “el contingut exacte del que hagi pogut explicar el desconec” i per tant “no tinc tota la informació per emetre un judici cor­recte en aquest sentit”.

Confidencialitat

En l’apartat de la memòria del 2015 dedicat a l’afer BPA Fiñana fa referència a les seves dues compareixences davant la comissió especial i justifica que “sempre he contestat respectant els principis de confidencialitat i el deure de secret legalment establerts –fet que ha disgustat algú–”. Es refereix a les crítiques dels grups parlamentaris de l’oposició, que també va contestar durant la compareixença de premsa per detallar l’activitat de la institució que encapçala durant el 2015. “Hi ha un principi fonamental a la nostra llei que és la confidencialitat”, va insistir, a l’hora que va afegir que també els regeix un principi clar respecte a la informació de què disposen si és que aquesta els ha arribat de tercers. “Qui te la facilita t’ha de donar permís perquè al seu torn la puguis donar a conèixer, no pots fer pública cap informació si no tens aquesta autorització”, va afegir-hi. “Aquesta és una norma que apliquem totes les unitats d’intel·ligència financera del món, i per això funcionem”, va sentenciar.

Tanmateix, Fiñana va asseverar la intenció de “redoblar esforços” per vetllar pel compliment de la normativa antiblanqueig i l’objectiu que “el nostre sistema financer surti enfortit d’aquesta mala experiència”. Respecte a l’increment d’esforços, va anunciar que properament s’incorporarà més personal a la unitat.

UN ANY "SINGULAR" I NO NOMÉS PER L''AFER bANCA PRIVADA'

El 2015 va ser un any “singular”, en paraules de Carles Fiñana, i no només per l’esclat de la crisi BPA. Fiñana va posar de rellevància la finalització de la quarta avaluació del Moneyval, “un treball intens” que havia arrencat el 2011 i que “s’ha conclòs amb nota, un èxit per al país”. Culminada la quarta avaluació s’enceta la cinquena, i el màxim responsable de la Uifand va anunciar que ja hi ha dates per a l’arribada de l’equip examinador, que serà el març del 2017. Per a la cinquena avaluació s’hauran d’implementar reformes pendents però que ja estan en marxa, com ara la modificació de la Llei d’assegurances i la incorporació de la nova normativa GAFI. Tanmateix, Fiñana va recordar les exigències de l’Acord monetari i l’adopció de directives “que ens comporta la implementació de tota una sèrie de regulació”. Va fer esment de la referida al bloqueig, l’embargament i la confiscació dels instruments provinents del crim, la que regula la informació que ha d’acompanyar les transferències de fons o la que inclou els PEP nacionals (persones políticament exposades), la responsabilitat penal de les persones jurídiques i el delicte fiscal.

Tanmateix, Fiñana va indicar que estan en fase de conclusió de l’Estudi nacional de risc del país, una anàlisi dels diferents sectors en relació al blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme, i que també neix d’una recomanació GAFI. L’acabament del mateix es preveu per a finals del mes de novembre –“està fet en un 95%”, va assenyalar el cap de la Uifand– i ha de permetre identificar allà on hi ha problemàtiques i un pla d’actuació per resoldre-les. “És un estudi que es fa a través d’una sèrie de variables, amenaces, vulnerabilitat” i a partir d’aquí “s’hi aporta la possible resposta per resoldre o mitigar aquest criteri de risc”, va especificar el cap de la Uifand.

Finalment, va remarcar “l’excel·lent” col·laboració amb l’INAF i va anunciar que “possiblement” hi haurà un nou comunicat tècnic sobre “la qüestió del cash, de l’ús d’efectiu”.

tracking