POLÍTICA
Cinc consellers liberals veten la moció de censura
La iniciativa del comitè executiu de Liberals d’Andorra contra Toni Martí només obté el vistiplau de tres consellers
Les discrepàncies entre l’executiva de Liberals d’Andorra i el grup parlamentari, sobre la conveniència de presentar una moció de censura per fer caure el govern de Toni Martí, han resultat insalvables. Cinc dels vuit consellers liberals van fer palès, després de les reunions mantingudes dimecres i dijous, que s’oposaven a tirar endavant la iniciativa, que finalment no prosperarà. Josep Pintat, Josep Majoral i Carine Montaner, tots consellers de Sant Julià, juntament amb els massanencs Carles Naudi i Joan Carles Camp, són els que han frenat la moció. A l’extrem oposat, els partidaris de tirar endavant l’encàrrec de l’executiva, s’hi han situat Jordi Gallardó, Judith Pallarés i Ferran Costa. Els dos primers són membres de l’executiva del partit, com també ho és Carine Montaner, que finalment s’ha posicionat en contra. I és que els liberals lauredians són els que es van mostrar més contraris a la moció, ja que consideren que el principal perjudicat seria el seu líder i president del grup parlamentari, Josep Pintat, en haver de defensar una alternativa condemnada al fracàs des del primer moment. Però ni en el supòsit que la consellera Montaner s’hagués mantingut al costat de l’executiva, la moció de censura hauria pogut prosperar, ja l’empat a quatre que s’hauria produït l’hauria desfet al seu favor Pintat, en disposar com a president del vot de qualitat.
Conflicte obert
Els dirigents de Liberals d’Andorra i els consellers del grup parlamentari miren ara la manera de tancar files i superar l’enfrontament intern que s’ha generat després de la negativa a secundar la moció de censura. Una de les opcions que estan estudiant per trobar una via que els permeti superar el conflicte intern –i des d’ahir públic– obert en la primera força de l’oposició, passaria per presentar una moció de reprovació al ministre Jordi Alcobé. El titular d’Administració Pública s’ha vist esquitxat els últims dies per l’afer BPA. D’altra manera, sense prendre una iniciativa conjunta d’abast polític, la iniciativa liberal només hauria servit per fer evident la falta d’entesa entre el partit i els seus electes. Desavinences que abastarien des d’anàlisi completament oposada de la situació real en què es troba immers el país, el paper que han de jugar (continuar o no a l’oposició) fins a l’estratègia a seguir davant la complexa realitat del moment. La visualització del desacord quedaria així fixada en les dues persones clau del procés: el secretari general del partit, Amadeu Rossell, i el president del grup liberal, Josep Pintat. En aquesta conjuntura, sense presentar una posició conjunta davant l’afer, les seves posicions quedarien molt debilitades, fet que obligaria a optar per legitimar un o l’altre per recuperar la unitat interna i la credibilitat per presentar-se com a alternativa a l’actual majoria dels Demòcrates.
La maniobra liberal, però, podria quedar sense efecte si finalment Jordi Alcobé dimiteix abans de la sessió de control al Govern que tindrà lloc al Consell General dijous vinent. El ministre va reconèixer que havia treballat per a l’entitat bancària BPA d’assessor quan feia com a mínim un any i mig que havia pres possessió del càrrec a l’executiu. Alcobé va denunciar aleshores que era utilitzat per desestabilitzar el Govern i per això va posar el 14 del mes passat el càrrec a disposició de Martí, que el va ratificar.
BONELL DIU QUE DESAPROVEN EL QUE VA FER ALCOBÉ
La subsíndica, Mònica Bonell, va explicar ahir que el grup parlamentari demòcrata desaprova que el ministre Jordi Alcobé treballés per a BPA durant un any i mig quan ja formava part de Govern. Bonell va dir al programa La Rèplica d’Andorra Televisió, que “el grup no ho pot aprovar, és evident, quan s’incompleix qualsevol tipus de norma”, en referència al fet que Alcobé va transgredir la llei de Govern que impedeix compatibilitzar la feina de ministre amb altres tasques remunerades. Bonell hi va afegir que “respectem que és una decisió del cap de Govern i que és el cap de Govern qui nomena els seus ministres i qui ha de fer una valoració global de tot aquest tema”. Bonell també va referir-se que en l’afer de Meritxell Mateu tot es va focalitzar sobre ella i no sobre els que suposadament li pagaven per fer de lobbista.
AMBIENT POSITIU EN LES REUNIONS PER FER EL PUNT DE L'ACORD D'ASSOCIACIÓ
Toni Martí es va reunir ahir separadament amb els representants de liberals, PS i SDP per explicar quin és el punt en què es troben les negociacions de l’acord d’associació amb la Unió Europea. Diferents fonts properes a la reunió van indicar que el feeling havia estat positiu, encara que els partits de l’oposició van deixar clar que no donaven cap xec en blanc a l’executiu. Martí va trametre que la UE ha plantejat que vol escoltar quines són les propostes que fa Andorra en aquest sentit, i va manifestar que el president de la Comissió europea, Jean-Claude Juncker, es va mostrar especialment sensible a l’hora de tenir en compte les especificitats que defensa la delegació andorrana. El cap de Govern s’ha compromès a mantenir trobades continuades per anar explicant com es desenvolupen les negociacions de l’acord d’associació.
En les converses mantingudes també s’han tocat altres temes, com ara la reforma sanitària, sobre la qual Martí volia conèixer el posicionament dels diferents grups sobre la possibilitat d’entrar en un pacte conjunt per tirar endavant els canvis. Liberals i socialdemòcrates són els més reticents a entrar en un acord conjunt, mentre que, segons fonts properes a la reunió, els representants d’SDP podrien plantejar-se participar-hi. En la reunió amb els liberals van ser-hi presents Josep Pintat, Carles Naudi i Joan Carles Camp; del PS hi va prendre part Pere López; i d’SDP, Víctor Naudi i Sílvia Bonet.