societat
Ribas alerta del risc de la globalització
L’excap de Govern defensa les manifestacions “plurals” i que la ciutadania opini
“Es prioritza allò universal per sobre del local. Es veu el patriotisme com un qüestionament de la democràcia i els nacionalistes com uns patriotes amb boina.” Així de contundent va ser l’excap de Govern Òscar Ribas a l’hora de parlar sobre la globalització. Una tendència que va alertar que pot posar en perill els petits estats i que considera que “condueix al desastre”. En la intervenció que va fer durant la presentació del seu darrer llibre, Panorama des d’Andorra II, va reflexionar sobre la situació actual dels estats, que considera que “cada vegada tenen menys independència ni gestionen els assumptes interns”. Així, va assegurar que “el concepte d’Estat s’està erosionant”. Per ell, en aquest context d’universalitat “pren molta importància la participació ciutadana”, i va afirmar que “l’agressió de l’universalisme a la vida de les nacions només es pot combatre amb la participació dels ciutadans”.
En aquest sentit, va defensar que és “indispensable que flueixin manifestacions plurals, que no sempre siguin els mateixos els que opinen”, i tal com recull en el llibre va insistir que “opinar no és només responsabilitat de la classe política, també és responsabilitat dels ciutadans”. Ribas va remarcar que “els tradicionals silencis són insuficients per defensar les nostres particularitats”, i va manifestar que a dia d’avui “les minories ciutadanes són les que influeixen en les decisions polítiques”. És per aquest motiu que va voler recordar que “som una nació que ha assolit categoria d’Estat”, i hi va afegir que “si l’Estat perd la nació seria la fi de la nostra història”.
En el marc de la presentació, Ribas va estar acompanyat pel president de Premandsa, Marc Vila, pel ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i per l’exsíndic general Josep Dallerès. Tots tres van destacar “la capacitat de visió” de Ribas i van elogiar la seva tasca política. Vila va ser el primer de lloar aquesta capacitat per anticipar-se a les situacions tot recordant un article dels que recull el llibre i que va publicar al Diari el juliol del 2007. “Ell parlava d’implantar una fiscalitat directa quan encara no hi havia crisi i algun incaut encara veía brotes verdes”, va exposar.
Inicis en la política
De la seva banda, Saboya i Dallerès van aprofitar per recordar els seus inicis en el món de la política, precisament al costat de l’excap de Govern. L’exsíndic va recordar les primeres trobades entre Sant Julià i Encamp del que era el Partit Reig. “No sabies mai si t’escoltava o no o si se’n fotia, del que es deia”, va relatar, anècdotes que li van servir per conèixer “un personatge curiós” que va assegurar que no arribava mai “sense fer els deures”. Dallerès va concloure la seva intervenció assegurant que “ha estat un polític mal aprofitat. Potser va arribar una generació abans d’hora”.
Saboya, de la seva banda, va recordar quan de jove, en la mateixa sala del Centre de Congressos Lauredià, va gosar aixecar la mà i preguntar a Òscar Ribas sobre la moció de censura a què s’havia d’enfrontar, i el va definir com algú que “ha apostat pel progressisme del país sense trencar amb el passat”. De fet, Saboya va assegurar que se sent tan identificat amb els posicionaments de Ribas que “tinc la sensació d’estar executant el programa de l’Òscar de fa quinze anys”. El ministre, a més, va aprofitar per fer una defensa dels canvis i l’obertura d’Andorra assegurant que “el passat no tornarà”, i va garantir que “ningú sacrifica allò que el sosté a canvi de res”. Així, va concloure que “Andorra no pot viure al marge ni del marge”.
La presentació de l’acte va ser a càrrec del cònsol major de Sant Julià, Josep Vila, que va destacar que l’excap de Govern “ha estat un exemple que ha marcat la nostra manera d’actuar”. I va afirmar que “és part inherent de la història d’Andorra”.