El fiscal demana 8 anys de presó per a Miquel
El ministeri públic vol penes d’entre 5 i 8 anys per als 24 ex-empleats de BPA processats
La fiscalia ha completat les peticions per als vint-i-quatre ex-empleats de Banca Privada processats per la causa principal de blanqueig de diners dins d’una estructura bancària organitzada. Les peticions, segons diverses fonts properes al cas, inclouen anys de presó, sanció econòmica relacionada amb la quantitat suposadament blanquejada, anys d’inhabilitació per al sector bancari i, en cas de no ser andorrans, petició d’expulsió del país. La demanda més important ha estat per a l’ex-conseller delegat de BPA Joan Pau Miquel Prats, per a qui el ministeri públic vol vuit anys de presó, cent milions d’euros de sanció i deu anys d’inhabilitació. La fiscalia el considera el principal responsable d’haver articulat la trama per netejar diners. Gairebé al mateix nivell s’ha situat l’ex-director adjunt Santiago de Rosselló Piera, per a qui es demana també vuit anys de presó, setanta milions d’euros de multa i deu anys d’inhabilitació.
El ministeri públic considera que hi ha un grup de quatre exempleats que estan en un segon grau de responsabilitat. Es tracta d’Isabel Camino Sarmiento Fuertes, Amaya de Santiago Bullich, Luis César Jayme García Salcedo i Sergi Fernández Genés. Per als quatre s’insta una condemna de set anys de presó i una sanció econòmica de 70 milions d’euros, a més de la inhabilitació per a deu anys. En aquest grup, però, s’inclou l’exigència d’expulsió d’Andorra durant vint anys per a Jayme, Sarmiento i De Santiago.
Dotze principals
El fiscal entén que en total hi ha dotze processats que tenen la principal responsabilitat en l’àmbit econòmic. A banda dels sis anteriorment citats s’inclouen sis més. D’una banda, Juan Cejudo Peña, Pablo Laplana Moraes i Xavier Mayol, per a qui la fiscalia vol sis anys de reclusió, setanta milions d’euros de sanció, deu anys d’inhabilitació i vint anys d’expulsió del país. De l’altra, els germans Josep Lluís i Josep Antoni Rivero Carrizo i Josep Elfa Farré, per a qui es demana el mateix càstig però sense pena d’expulsió. El primer bloc de responsabilitat es resumeix en peticions de sancions de 100 milions d’euros per a Miquel i 70 per a onze dels seus col·laboradors.
Els altres dotze processats ja tenen peticions de multes molt més baixes, encara que en l’àmbit penal l’exigència continua sent molt alta. Per a Francisco Javier Filoso Fernández, Esteve García García, Francesc Xavier Domingo Roige, José González Frias i Enrique Gracia Cerdà es demanen sis anys de presó i deu d’inhabilitació, encara que les multes són diferents en cada cas i n’hi ha alguns a qui se’ls demana com a afegit ordre d’expulsió durant vint anys. Dins del grup de petició de cinc anys de presó hi ha Ignacio Cardiel Lavilla, Mauricio Escribano Sánchez, Anna Maria Bermejo Camps i Amelie Andre Monique Perez. Per a aquests quatre hi ha un milió de sanció, deu anys d’inhabilitació i vint d’expulsió. Amb la mateixa petició però sense la demanda de ser foragitats hi ha Jaume Sansa Matamoros, Joana Reolid Castillo i Francisco Miguel Martínez.
Les peticions de la fiscalia, però, han anat en un cas fins i tot més enllà de les de la batlle instructora. El ministeri públic ha afegit petició de pena per a un exempleat que Canòlic Mingorance no va processar. Serà el tribunal qui decidirà.
Macroxifres
Les demandes globals de la fiscalia, tenint en compte només els vint-i-quatre processats, donen el punt de l’enormitat del macrojudici. En total, el ministeri públic demana 145 anys de presó, 899 milions d’euros de càstig econòmic, 240 anys d’inhabilitació i 260 d’expulsió del país.
L’anàlisi de les demandes mostra com les penes exigides es mouen entre els cinc i els vuit anys de presó i que la petició de ser expulsats del país afecta tretze acusats. Econòmicament, a banda dels cent milions per a Miquel, hi ha onze processats amb una petició de 70, tres amb una de sis, un amb una de tres i vuit als quals se’ls demana un milió d’euros.