relació trilateral

França alerta de la pèrdua de presència al Principat

Les institucions i els residents estan preocupats perquè Andorra cada cop gira més cap a Espanya

França alerta de la pèrdua de presència al PrincipatSFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

“Aquest és un país que es va crear amb el principi de l’equilibri i ningú sap què passarà quan aquest desequilibri hagi desaparegut totalment.” Així resumeix un destacat càrrec públic la sensació que existeix dins de la comunitat francesa respecte al gir que està agafant Andorra. Tant institucions com col·lectius de residents es mostren “molt preocupants” per una tendència que sembla imparable de pèrdua “de pes, de presència, d’influència” i que es va agreujant “fins que al final per simple decantació acabarà per ser testimonial”. Els col·lectius francesos, institucionals i socials, són conscients que hi ha condicionants molt importants que porten Andorra a mirar més a Espanya. La composició social de la població (la majoria d’andor­rans tenen avantpassats espanyols o són d’origen espanyol, i la colònia de residents majoritària és l’espanyola) és un factor molt determinant, així com la facilitat d’accés per carretera. Però critiquen que des dels poders de l’Estat no es fa res per ajudar a aplicar certs factors de correcció.

Els col·lectius han vist com un “menysteniment” a França el fet que Govern hagi decidit agafar tots els executius de l’Estat del sud. Són espanyols el director de Tributs, el director del gabinet jurídic, el director del SAAS, el director d’estadística i el director de l’INAF. I estan “enutjats” perquè Andorra constantment demana suport a França quan té un problema. Sigui al Copríncep francès o a l’executiu francès. Sempre que hi ha necessitat de suport la mirada va cap a París. S’ha demanat ajuda a les autoritats franceses per negociar amb la Unió Europea, la fiscalitat de l’estalvi, els convenis de no doble imposició, per als estudis de l’heliport, per a la reforma sanitària (França ha cedit una funcionària destinada a la CASS), per a la reforma de la funció pública... I no només això, segons les mateixes fonts, quan el problema ha estat greu s’ha demanat directament la intercessió davant tercers i l’Elisi, Matignon o el Quai d’Orsay sempre l’ha donat.

Els col·lectius institucionals i socials francesos creuen que ha arribat el moment que Andorra com a Estat i els seus poders públics decideixin què volen fer. Perquè s’entén que la inacció està portant a una pèrdua de presència que es va difuminant dia a dia fins que sigui imperceptible. I aquesta tendència, segons les opinions dels col·lectius francesos, al final portarà que París s’acabi plantejant quin és el seu paper a Andorra, especialment amb l’actitud que estan tenint les autoritats.

Ambaixada per 3.000

El plantejament d’hipòtesi va més enllà. França està reestructurant tot el sistema d’ambaixades, segons una de les fonts, i vista la situació potser algú ja està pensant per què tenir-ne una en un territori amb menys de tres mil francesos vivint. Incidint en aquest argument recorda que França ja es va vendre l’edifici del consolat perquè la presència diplomàtica i legal està sobredimensionada pel pes de la comunitat. Les fonts consideren que el paper de França es justifica per una presència política, social i cultural de pes i si això queda reduït a quelcom testimonial segurament hi haurà un replantejament. L’enuig no només és amb el Govern i va molt més enllà. Per exemple no entenen com els batlles opten sempre descaradament per Espanya.

COMPROMÍS PER MILLORAR L'RN-20 DES DE TARASCÓ FINS AL TÚNEL DEL PIMORENT

El govern francès va anunciar ahir el compromís per a una acció global de millora de la car­retera RN-20 (de connexió amb Andorra) en el tram que va des de Tarascó fins al túnel de Pimorent. El projecte és tant de millora de la carretera com d’embelliment. L’anunci va tenir lloc durant la visita que ahir va realitzar al Principat la prefecta de l’Arieja, Marie Lajus, i concretament durant la trobada que va mantenir amb Toni Martí. La notícia ve a confirmar l’anunci que va fer el primer ministre francès, Bernard Ca­ze­neuve, en la trobada mantinguda amb les autoritats andor­ranes durant la inauguració de la desviació d’Acs-dels-Tèr­mes el mes de desembre passat. La prefecta de l’Arieja ha tractat amb Martí sobre diferents aspectes relatius a la inversió i el finançament per tirar endavant aquest projecte. Marie Lajus ha estat acompanyada en la visita pel conseller diplomàtic del prefecte de l’Occitània, Frédéric Basaguren, el responsable de la direcció interdepartamental de les carreteres del sud-oest (Dirso) Hubert Ferry-Wilczek i per l’ambaixadora a Andorra, Jocelyn Caballero. Les dues delegacions s’han compromès a establir sinergies transfrontereres per millorar els accessos i la seguretat de la carretera que connecta els dos països.

CONFINANÇAMENT I EMPRESES DEL PAÍS

Toni Martí i Marie Lajus han tractat el calendari dels propers quatre anys per a les obres de millora a l’RN-20 i en la trobada s’han marcat les actuacions prioritàries a la

car­retera. A més, s’ha tractat del cofinançament perquè Andorra hi col·laborarà. Martí ha manifestat a la delegació francesa la voluntat del Govern d’implicar empreses andorranes en les diferents actuacions, tot i que no se n’ha concretat la forma.

tracking