Panamà liquida la filial de BPA en no concretar-se el procés de venda
El regulador panameny diu que hi havia oferta de compra però l’AREB no va respondre i es va retirar
La Superintendencia de Bancos de Panamá (SBP) va fer públic ahir al matí la liquidació administrativa de Banca Privada d’Andorra Panamà en no haver-se concretat el procés de venda. La filial centreamericana de BPA estava intervinguda per l’Estat des del març del 2015 després que els Estats Units fessin una nota on es qualificava l’entitat andorrana com un risc de primer ordre en blanqueig de capitals. Després de la intervenció a la casa mare i de Banco Madrid, l’SBP va decidir fer el mateix. Les autoritats panamenyes sempre van mantenir però que l’anàlisi de l’entitat els portava a dir que els clients al Panamà no eren sospitosos de blanqueig de capitals.
Les versions sobre els motius pels quals BPA Panamà s’ha liquidat en comptes de vendre’s són molt diferents segons la versió de l’SBP i la de l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries d’Andorra (AREB).
La Superintendencia panamenya explica que existia una oferta d’adquisició en ferm de la filial que finalment no va reeixir. Concretament indica que “l’oferta vinculant presentada pel potencial comprador acabava el 28 de novembre del 2016 i aquest (l’aspirant a quedar-se BPA Panamà) com faltava una resposta formal per part de l’AREB va donar per cancel·lada l’oferta de compra”. Arran d’aquest succés la Superintendencia va decidir demanar a l’AREB aclariments i explicacions respecte als fons i valors dipositats per la filial panamenya a la casa mare. L’AREB va respondre, amb nota del 25 de gener, informant que el traspàs d’actius líquids cap a la filial panamenya no es podia completar perquè estan bloquejats a Credit Suisse. Aquest condicionant va derivar en el fet que les autoritats panamenyes van estimar que amb aquest handicap es creaven “expectatives incertes” sobre la possibilitat real d’una venda i per tant van optar per establir la liquidació de la filial de BPA.
L’SBP ha instat la liquidació forçosa administrativa que comporta suspendre indefinidament totes les operacions bancàries de la filial. El regulador panameny manifesta que la liquidació no ha de comportar problemes perquè “hi ha un balanç amb prou actius per pagar a tots els dipositants i creditors”. La Superintendencia afegeix que la liquidació forçosa “és fruit de la situació en què es troba el grup bancari a Andorra” i que no té afectació a la plaça financera panamenya.
La versió de l’AREB
L’organisme andorrà explica que al juny del 2016 va iniciar el procés de venda de la filial panamenya de BPA i de la gestora BPA Valores. L’AREB, segons ha explicat en un comunicat, va convidar a participar en el procés una trentena de potencials compradors. Al tancament del procés d’ofertes només es van presentar dos aspirants finals. I a partir d’aquest moment els dos candidats van tenir, com en el procés de subhasta de BPA Andorra, accés a tota la informació important sobre la filial bancària i la gestora de valors. Un dels dos candidats, segons l’AREB, va retirar l’oferta i l’altre va aprofitar per ofertar “un 65% per sota” de la proposta d’inici.
L’anàlisi de l’oferta va fer que es rebutgés i se li va comunicar que per continuar el procés “s’havia de millorar”. Va haver una nova oferta vinculant que doblava la proposta, però no va poder ser acceptada per dos inconvenients. D’una banda, el preu continuava estant “per sota del potencial valor de liquidació d’ambdues entitats” i de l’altra exigia la disponibilitat dels actius dels clients. L’AREB va respondre que calia un preu més alt i que s’estava treballant per a la recuperació dels actius (la renda variable que com la casa mare andorrana està bloquejada a Credit Suïsse) al més aviat possible. El candidat va respondre que no podia continuar en el procés degut a les incerteses respecte a la futura disponibilitat dels actius (la renda variable) dels clients. El tema del preu de compra ja no es va continuar negociant i va retirar formalment l’oferta de compra el 8 de desembre del 2016.
Decisió aliena
L’AREB, segons conclou en el comunicat, entén que “la manca d’una oferta ferma en condicions acceptables ha estat una de les consideracions principals de la Superintendencia” per instar a la liquidació “de les dues filials de BPA”. Cal recordar que BPA Valores va ser liquidada prèviament. L’AREB ressalta que la liquidació “no ha estat decidit i ni tan sols sol·licitat per BPA ni per l’AREB”.