'cas sant julià'

Torrentallé s'empara en l'interventor comunal

L’excònsol menor afirma que els pagaments amb targeta eren per a despeses protocol·làries i que no ha hagut de tornar diners al comú

Torrentallé s'empara en l'interventor comunal

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’excònsol menor de Sant Julià de Lòria, Manel Torrentallé, va assegurar ahir mitjançant un comunicat que “mai” hauria utilitzat la targeta del comú per pagar despeses que havien d’anar a càrrec de la societat Camprabassa “si no hagués disposat de l’aval de la intervenció comunal”. Aquests són els arguments que va donar després que dissabte la batlle el condemnés per un delicte d’ús temporal de béns públics i li imposés una pena d’un any de presó condicional, multa de 10.000 euros i inhabilitació per a càrrec públic.

D’aquesta manera reitera l’argumentació que es va fer arribar en forma d’al·legació al Tribunal de Comptes l’any 2014 després que aquest darrer, en l’informe d’auditoria dels comptes de l’exercici 2013, detectés despeses fetes amb la targeta de crèdit comunal que considerava que no estaven prou justificades.

Torrentallé recorda que durant el mandat passat va utilitzar la targeta de crèdit corporativa “únicament” per a dur a terme diversos pagaments de despeses protocol·làries i de representació del comú en “actes, àpats i desplaçaments”. De la mateixa manera, la va fer servir per abonar despeses protocol·làries i de representació dels desplaçaments lligats a Camprabassa, societat de la qual el comú té una participació majoritària del 90%. En aquest sentit, reitera que seguint un acord adoptat amb la intervenció comunal –en aquell moment l’interventor era Josep Maria Altimir, que encara manté el càrrec i que també ha estat condemnat per l’afer de les targetes black– es va decidir que els cònsols no disposessin de dues targetes, permetent-se l’ús de la comunal per “avançar despeses en interès de Camprabassa que, posteriorment, eren degudament compensades amb la comptabilitat comunal”.

Cap ús personal

En el comunicat, l’excònsol menor també deixa clar que totes les despeses que va dur a terme van ser “degudament justificades amb els escaients comprovants”, i que “no hi ha cap despesa, cap ni una, que fos destinada a qüestions privades o personals”.

D’altra banda, també ha volgut desmentir que hagi hagut de tornar diner al comú arran d’aquest afer. Segons el document enviat des del despatx del seu advocat, “no ho ha fet ni ho havia de fer perquè en cap moment no havia emprat la targeta de crèdit comunal per a cap despesa que no fos duta a terme en interès del comú. No hi ha hagut cap apropiació indeguda de diner públic”.

Precisament ahir, l’actual cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, va comparèixer davant la premsa per valorar la situació i explicar com procedirà el comú tenint en compte que l’interventor està inhabilitat durant tres mesos. En aquest sentit, el mandatari va fer plena confiança a Altimir i no va voler entrar a valorar les sentències.

“La falta que ha fet és molt i molt lleu”, va afirmar, afegint que el que s’havia produït és “una mala interpretació d’un reglament”. Va detallar que el comú va pagar factures que pertanyien a Camprabassa “però després, a final d’any, es va restituir”. Vila va destacar, recordant que el comú és el màxim accionista de la societat, que “d’alguna manera tot es quedava a casa” i que “aquesta petita irregularitat no ha donat lloc a cap desfalc”. “És un delicte que podria haver comès qualsevol”, va indicar.

El cònsol va confirmar, doncs, que l’interventor havia anat a treballar i que ho podrà continuar fent “cobrant el seu sou, però l’únic que no podrà fer serà signar com a interventor” durant tres mesos.

Futur

Tot i la confiança mostrada, no va amagar que la decisió de si l’interventor continua al càrrec o no no depèn només d’ell. “La valoració de com continuarà això ho decidirà el consell de comú, no jo”, va dir. I és que avui al vespre està previst que se celebri un ple a porta tancada on ni el debat ni les votacions seran públics “per afrontar els temes que pertoquin”.

Amb tot, Vila va admetre que la inhabilitació de l’interventor “genera un disfuncionament” que s’haurà de reconduir. També va explicar que ja es disposa de la figura de l’interventor delegat aprovat pel consell de comú.

El cònsol major va aprofitar per remarcar que el funcionament de la intervenció i el control de les despeses ha canviat per evitar que es puguin repetir situacions similars, sobretot per les interferències amb Camprabassa. “Ara ja s’està intervenint des del comú. Hi ha més control”, va afirmar. I pel que fa a l’ús de les targetes va manifestar que “abans que arribéssim nosaltres, el 2015, ja va començar a canviar”.

El cap visible del comú va aprofitar per “felicitar” Altimir “perquè ens ha ajudat molt i és qui ha dut aquest control”. Va assegurar que “ha fet moltes hores” perquè fos possible revertir la situació financera de la corporació. “Ha comès un error, però cal reconèixer que ha tingut una qualitat que ens ha aportat moltes coses.”

Sobre les detencions i el posterior procés judicial, tan sols va dir que “la justícia ha fet la seva feina i nosaltres acatem i respectem les sentències” tot i lamentar que “desmereix una mica la institució i la classe política”. D’altra banda, ahir també va emetre un comunicat Liberals d’Andorra per manifestar “absolut respecte a les decisions judicials i atès que aquest és un assumpte que es troba en seu judicial, Liberals d’Andorra no farà altres valoracions”.

Torrentallé s'empara en l'interventor comunal

tracking