La despesa pública augmenta a 1.262 milions
Els comuns es gasten prop de 143 milions d’euros, un 9,5% més que l’exercici anterior
El pressupost pel sector públic d’enguany és d’1.261.821 milers d’euros. Aquesta xifra representa un 3,3% més que l’any passat, quan es va situar en 1.232.797 milers d’euros. Aquest pressupost inclou tant entitats de l’administració pública com les societats públiques participades, va destacar ahir el departament d’Estadística en un comunicat.
En el cas de les societats no financeres i públiques es disminueix la partida un 7%, que baixa fins als 214,6 milions d’euros. En aquest àmbit, la partida més abundant és la d’Andorra Telecom, que arriba fins als 132,1 milions d’euros. No obstant això, es redueix el pressupost de l’operadora un 11,9%. Aquesta disminució, segons el departament d’Estadística, té lloc per “una incorporació menor dels romanents de tresoreria”. També es redueix el pressupost del Centre de Tractament de Residus, que disminueix un 1,6% i baixa fins als 10 milions d’euros. L’única operadora que incrementa el pressupost és FEDA, que puja un 2,8% i arriba fins als 70 milions d’euros.
En el cas de l’administració pública, la partida és de 1.477 milions d’euros, xifra que comporta un increment del 7,3% en comparació amb el 2016. En aquest capítol, s’inclou l’administració local, amb un pressupost que arriba als 143 milions d’euros, una xifra que implica un increment del 9,5% amb relació a un any abans. Totes les administracions locals incrementen el pressupost excepte Canillo, que el redueix un 21,7% i descendeix fins als 12,1 milions d’euros. Per contra, el comú d’Ordino és el que registra l’increment més destacat. Aquesta corporació augmenta en un 34,8% el pressupost i arriba fins als 12 milions d’euros.
Andorra la Vella és qui concentra la partida més gran amb un pressupost de 37 milions d’euros, seguida d’Encamp (28,7 milions d’euros) i Escaldes-Engordany (27,4 milions d’euros).
En el cas de l’administració central és de 76,8 milions d’euros, que és un 3,5% més que l’any passat. En aquest capítol, el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) és el que acumula la suma més gran amb diferència. En concret, 61,5 milions d’euros, que representen un increment del 2,8% respecte al 2016. En segon lloc, es troba el Consell General, que enguany té una partida de 6.442 milers d’euros, que implica un augment de l’11,2%.
Pel que fa a la Caixa Andorrana de Seguretat Social, incrementa el pressupost un 7,7% i arriba fins als 287 milions d’euros.
L’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) incrementa prop d’un 480% la partida i arriba els 4,3 milions. Aquest substancial increment té lloc “pels beneficis de realització d’inversions financeres”, va destacar el departament d’Estadística en el comunicat.