'Cas BPA'
Un col·lectiu ultradretà ocupa Banco Madrid
L’immoble, al centre de Madrid, es troba en espera de ser venut per l’AREB
El grup ultradretà okupa Hogar Social va comunicar ahir a través de les xarxes socials que ha pres possessió de l’edifici de Banco Madrid, situat a la placeta Margaret Thatcher (al costat de la plaça de Colom), de la capital espanyola. L’ocupació va tenir lloc el 15 d’abril, però no es va fer pública fins ahir amb un vídeo publicat al Facebook d’aquest col·lectiu. L’edifici ha passat a estar presidit per una bandera d’Espanya i una d’Hogar Social. Es desconeix quantes persones estan a dins perquè l’acció no havia estat detectada fins que no ha estat comunicada pel grup, tot i que al vídeo es veuen diverses persones que distribueixen menjar. Hogar Social ha fet públic el vídeo (a la web del Diari) perquè l’entrega de menjar que va tenir lloc ahir a dos quarts d’una es considera la primera acció social que s’ha fet a l’edifici de Banco Madrid. El col·lectiu va entregar aliments a un centenar de famílies, amb la condició que havien de tenir nacionalitat espanyola. Si han passat vuit dies fins que s’ha donat a conèixer l’ocupació té lloc perquè l’edifici està totalment desocupat des de fa gairebé dos anys.
El grup ha comunicat que la seva intenció és usar l’espai com a magatzem per als aliments que entrega i que també funcionarà com a alberg per a quinze persones. També servirà com a seu central del col·lectiu ultradretà, ja que estava buscant una nova seu social des que va ser desocupat del carrer Velázquez el 28 de març passat. Fonts de la capital d’Espanya van explicar ahir que ja s’havia advertit del perill d’ocupació que hi havia en l’edifici de Banco Madrid entenent que fa prop de dos anys que està tancat i que no existia un dispositiu de seguretat per evitar les ocupacions. El col·lectiu okupa ultradretà ha justificat l’acció sobre la base que “és de justícia poètica donar a la gent el que els oligarques li han tret”. El grup pretén denunciar la corrupció bancària.
El de Banco Madrid és el sisè edifici que ha pres Hogar Social des que l’organització va néixer el 2014. L’acció més sonada va tenir lloc el març del 2016, quan va llançar bengales i pots de fum contra la mesquita madrilenya de l’M-30 en resposta als atacs jihadistes a Brussel·les. Hogar Social està vinculat al partit neonazi Movimiento Social Republicano.
La situació de l’edifici de Banco Madrid té cert grau de complicació perquè s’està en espera del que decideixi fer l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB), que l’hauria de vendre per integrar els diners a la liquidació de BPA. La valoració de l’immoble que va encarregar l’AREB a l’inici de la intervenció de BPA se situaria prop dels quinze milions d’euros, segons fonts properes al cas, però el valor real seria superior. El motiu és que l’edifici té aprovada la possibilitat d’ampliar-se en una o dues plantes superiors. Segons l’ajuntament de Madrid, aquesta opció passa per un acord amb l’hotel Gran Meliá Fénix, situat al costat, que és el propietari de la placeta Margaret Thatcher, tot i que té un ús públic. Fins ara hi ha hagut diferents interessats i se n’estava negociant el preu.
"PER HAVER COL·LABORAT AMB BANDES MAFIOSES"
La portaveu d’Hogar Social, Melisa Ruiz, ha explicat en el vídeo penjat a Facebook que “hem ocupat l’antiga seu d’aquesta entitat perquè pertany a BPA i va ser intervinguda el 2015 per col·laborar amb bandes mafioses com les de Gao Ping, i ha blanquejat diners i hi ha altre clients misteriosos com Jordi Pujol. Aquest banc va ser intervingut perquè es va demostrar que participava i facilitava a organitzacions criminals el blanqueig de capitals”. Ruiz també ha recordat al PP que ara “seran veïns” perquè la seu del partit és a uns 500 metres.
INFORMACIÓ ANDORRANA PER DETERNIR UN EXMINISTRE
Les dades que va passar la fiscalia andorrana a l’equatoriana han estat clau en la detenció de l’exministre d’Electricitat Alexei Mosquera, al qual s’acusa d’haver rebut un suborn de 920.000 dòlars a través dels comptes a Banca Privada d’Andorra. La fiscalia equatoriana va desplaçar-se tant a Andorra com a Espanya per disposar d’informació sobre els suborns que va pagar el grup constructor brasiler Odebrecht a través de BPA.
El fiscal del cas, Wilson Toainga, va citar com a element clau la versió de Rodrigo Tacla, exadvocat d’Odebrecht, obtinguda a través de l’assistència penal espanyola. Toainga va explicar que “Tacla, en la seva declaració, va assenyalar que l’empresa brasilera hauria lliurat a Alexei M. un milió de dòlars per agilitzar el tràmit relacionat amb la hidroelèctrica Toachi Pilatón en la seva fase d’execució”.
El pagament “del milió de dòlars s’hauria realitzat mitjançant transferència de l’empresa Klienfeld [offshore creada per Odebrecht per executar els suposats pagaments] al compte de Tokyo Traders i d’aquesta a Percy Trading”. L’escrit va afegir que l’exministre “s’hauria beneficiat amb 920.000 dòlars i Marcelo E. [un empresari a nom de qui estaven els comptes] amb 80.000 dòlars en el compte que va obrir a Banca Privada d’Andorra”.