VIA PÚBLICA

Garantir la neteja dels espais públics

Els ciutadans han de contribuir al manteniment en òptimes condicions de les zones comunes

Garantir la neteja dels espais públics

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tot i que la neteja i conservació de les vies i espais públics en condicions d’higiene i salubritat correspon als diferents comuns, els ciutadans tenen l’obligació de contribuir, en la mesura de les seves possibilitats, a fer que els carrers, la resta de zones públiques d’ús comú i el conjunt del mobiliari urbà es mantinguin en un estat òptim de conservació.

Això no només inclou la prohibició de llençar, per exemple, brossa fora dels llocs habilitats a tal efecte, o d’abocar productes químics, substàncies, residus o altres materials que puguin embrutar el carrer o els espais públics. Les diferents ordinacions comunals regulen aspectes que van des de les pintades sobre les parets fins al llançament d’objectes des dels vehicles.

Grafits: tots els comuns prohibeixent la realització de grafits, pintades o similars al carrer i als seus elements estructurals, en mobiliari urbà i en murs i parets. A la Massana, en cas de pintades o trencament de mobiliari urbà per part de menors, es pot pactar amb els pares o tutors legals que els joves reparin els danys fent treballs per a la comunitat.

Cartells: la col·locació de rètols i cartells i altres elements semblants (com ara adhesius) –siguin o no publicitaris–, sense el consentiment de la corporació i fora dels espais habilitats, també està vetada. Si es tracta de publicitat, s’ha de demanar l’autorització i pagar la taxa corresponent.

Distribució de fulls volants: amb relació a la qüestió anterior, es prohibeix també a la majoria de parròquies (només Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany no ho recullen explícitament) la distribució de fulls volants a la via pública sense prèvia autorització. Això inclou tant l’entrega en mà com el llançament dels papers sobre la via pública. La Massana prohibeix de manera expressa “la distribució de publicitat il·legal” en qualsevol variant o format.

Escopir o fer necessitats fisiològiques al carrer: comportaments com defecar, orinar o escopir al carrer o a la resta d’espais públics estan prohibits i poden ser objecte de sanció. A Encamp, si bé aquestes conductes estan qualificades com a infraccions lleus, quan es duguin a terme en espais de gran afluència, freqüentats per menors d’edat, o bé en monuments i edificis catalogats o protegits, seran considerades una infracció greu.

Llençar burilles o xiclets: també queda prohibit el llançament a la via pública xiclets, papers, cigarretes, cigars i les seves burilles, així com bosses d’escombraries. La definició a l’ordinació d’Escaldes-Engordany és més genèrica, però destaca que no es poden llençar “deixalles de qualsevol matèria” o “efectuar qualsevol actuació que desmillori la neteja i la higiene pública tant de la calçada com de les voravies, parcs o solars no edificats”.

Llençar objectes des dels vehicles: la Massana fa menció expressa a la prohibició de llençar a la via pública qualsevol mena d’objecte des de l’interior d’un vehicle. Segons l’ordinació d’Escaldes-Engordany, es prohibeix “llençar, dipositar o abandonar sobre la via objectes o matèries que puguin entorpir la lliure circulació, la parada o l’estacionament, deteriorar la via o les seves instal·lacions, o produir efectes que modifiquin les condicions apropiades per circular, parar o estacionar”.

Cendrers als locals

Per evitar el llançament de cigarretes a la via publica, tots els propietaris dels bars, restaurants, pubs i discoteques estan obligats a instal·lar cendrers a l’entrada del local. També seran responsables de la seva neteja i manteniment.

Murals artístics

En el cas del grafits, les parròquies de Canillo, Ordino, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany permeten algunes excepcions. Per exemple, es poden realitzar murals artístics sempre que hi hagi la corresponent autorització comunal.

Neteja de vehicles

La neteja de vehicles a la via pública o als aparcaments comunals està prohibida. Així mateix, la reparació o la instal·lació d’accessoris de vehicles s’ha de fer sempre en un taller, excepte quan es tracta d’una actuació d’emergència.

tracking