RESIDUS
Separació i recollida de les escombraries
Ciutadans i propietaris d’establiments estan obligats a dur a terme la tria selectiva de residus
La recollida selectiva d’escombraries és un dels aspectes en què més incideix el Pla Nacional de Residus, del qual es deriven les diferents ordinacions comunals en la matèria. Tant els ciutadans com els propietaris de locals i establiments tenen l’obligació de separar les deixalles en funció de la seva composició: vidre (només envasos), paper/cartró, envasos lleugers (de plàstic, brics o metàl·lics), i el rebuig. Cadascun d’aquests residus s’ha de dipositar al contenidor corresponent:
–Contenidor blau: papers i cartrons degudament plegats. No s’han de dipositar en aquests contenidors tovallons ni paper de cuina usat, fotografies ni papers encerats.
–Contenidor verd: ampolles i pots de vidre, sense tap. No es pot llençar en aquests contenidors porcellana, bombetes, fluorescents, miralls o altres objectes de vidre que no siguin pròpiament envasos.
–Contenidor groc: envasos lleugers. És a dir, envasos de plàstic (d’aigua, de llet, de detergent, de iogurts…), els brics (de llet, de vi, de suc…), els envasos d’alumini o de llauna (de begudes, de conserves…), les bosses de plàstic, el paper d’alumini o les safates de poliestirè i similars.
–Altres contenidors: els residus sòlids urbans tipus rebuig s’han de deixar als contenidors habilitats a l’efecte, separadament de la resta de residus i en bosses de plàstic. També hi ha contenidors d’oli vegetal o de residus tèxtils i roba per reutilitzar.
Pel que fa a deixalles voluminoses d’origen domèstic, com ara mobles, matalassos, electrodomèstics i similars, la recollida l’efectua cada comú de forma concertada amb els interessats. Així, prèvia demanda de la persona interessada i en funció del volum i naturalesa dels residus, el comú i el particular pacten el dia i hora de recollida.
Aquests residus voluminosos poden dipositar-se el més a prop possible dels contenidors d’escombraries o reciclatge, la nit abans de la data de recollida. En cap cas, però, es poden deixar al carrer si no s’ha concertat prèviament. Alguns comuns estableixen uns dies i unes hores específics per efectuar la recollida.
Així mateix, hi ha l’opció de dipositar aquests residus a les deixalleries comunals, juntament amb altres materials que s’especifiquen al requadre adjunt.
Deixalleries comunals
Andorra té cinc deixalleries comunals: Canillo/Encamp, Pas de la Casa, Ordino/la Massana, Sant Julià de Lòria (que també té una minideixalleria per a objectes com piles o bombetes, a l’igual que Ordino i Encamp), i Escaldes-Engordany. Andorra la Vella té tres minideixalleries i la deixalleria del Centre de Tractament de Residus. Les deixalleries accepten material d’ús domèstic que no té cabuda a la tria selectiva. També hi ha deixalleries mòbils a totes les parròquies.
Residus que no s'accepten
Hi ha determinats tipus de residus que no són objecte de recollida per part dels serveis comunals i que tampoc són acceptats a les diferents deixalleries. Entre aquests hi ha, per exemple, elements industrials provinents de fàbriques, tallers, magatzems i similars, que puguin ser considerats com a materials contaminants, corrosius o perillosos; terres de desmunts, runes i enderrocs; fems i restes d’explotacions agrícoles; animals morts; residus sanitaris...