Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Acaba la compareixença del ministre portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa posterior al consell de ministres.

Jover diu que el canvi d'interpretació no és "únicament per Andorra" si no que fa referència a la mobilitat internacional que vol tenir l'estat espanyol.

El ministre recorda però que "les mesures han de ser dinàmiques" i que el canvi de mobilitat "és vàlid a dia d'avui".

Jover afirma que s'ha comunicat a la Generalitat aquest canvi d'interpretació per part espanyola, i "entenem que actuaran en conseqüència" a la nova interpretació.

El portaveu admet que "hi han hagut certes dificultats d'interpretació" però que sempre ha estat una competència de l'estat espanyol.

Jover diu que el canvi en la mobilitat es deu a un canvi d'interpretació de la norma vigent per part del govern espanyol i afirma que es pot travessar l'estat per arribar al seu destí.

El Govern obre una convocatòria a ajuts per a la recerca.

El ministeri d'Educació i Ensenyament Superior ha proposat aprovar també el màster en educació que havia presentat la Universitat d'Andorra.

Educació ha aprovat el pla d'estudis de la Universitat Carlemany per al bàtxel·lor sobre energies renovables. El procés ha estat seguit per l'Aqua.

El govern ha aprovat la congelació de preus públics de l'UdA, per evitar que hi hagi inflació en les titulacions d'estat.

Es convoca l'examen de llengua catalana nivell C1. S'hi poden presentar els alumnes del Maria Moliner i del Comte de Foix que hagin cursat el català. El 15 de maig serà la prova escrita.

El termini per presentar ofertes en la licitació acaba el 5 de maig.

A proposta d'Ordenament Territorial, s'han licitat els treballs de l'edifici del Roc, on hi aniran una part dels estudiants del Lycée Comte de Foix.

Jordi Junyer i Jordi París han estat nomenats com a nous notaris. Queda pendent el jurament del càrrec davant del ministre Rossell.

Ordenament Territorial ha demanat adjudicar les obres d'un viaducte de la Massana per 341.000 euros a construccions Roca.

El consell de ministres ha aprovat una modificació del reglament relacionat amb entitats financeres per transposar dues normatives europees del 2017 i del 2020.

Jover diu que el resultat és "assumible" i que s'ha fet per estar al costat de la població.

El resultat pressupostari de l'any 2020 és de 104,6 milions d'euros de dèficit.

La despesa del Govern ha crescut de manera notable, amb 64,3 milions d'euros. Jover diu que ve marcada per la sanitària, els ajuts econòmics associats en part als ERTO i a les reduccions de jornada, i els ajuts socials.

FEDA i Andorra Telecom han aportat 30 milions d'euros extraordinaris per ajudar al desenvolupament de l'Estat.

El pressupost de la CASS també s'ha tensionat durant l'any passat i no hi ha hagut retorn cap a l'executiu.

Els impostos indirectes han caigut 68,2 milions d'euros a causa de la impossibilitat d'arribada de turistes.

Els impostos directes només han caigut 0,37 milions d'euros, perquè els que es van liquidar corresponen als resultats empresarials del 2019.

L'executiu ha tancat els comptes de l'exercici del 2020, que han estat molt marcats per la pandèmia. Els ingressos han caigut 43,7 milions d'euros.

Govern aprova ajudes amb caràcter retroactiu a l'1 de gener. L'ajut pot arribar al 75% del lloguer del local i un màxim de 2.000 euros.

Jover diu que aquesta interpretació també es trasllada cap a Espanya, i els residents a Andorra poden viatjar-hi complint amb les restriccions sanitàries de la localitat on vagin.

El minsitre portaveu, Eric Jover, informa que Espanya ha canviat de criteri sobre la mobilitat, i la norma que s'aplicarà és que qualsevol resident al veí del sud pot venir a Andorra.

Acaba la compareixença del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.

El concurs d'un radiooncòleg no serà per que faci els tractaments al país, sinó per poder fer un assessorament i una primera visita per evitar desplaçaments.

Sobre la compra de les vacunes Sputnik, afirma que estan oberts a comprar-ne, però quan aquesta estigui validada per l'OMS o l'Agència Europea del Medicament.

El titular de Salut recorda que "tot el món té dificultats per obtenir vacunes" i que Andorra ja ha recorregut a vies alternatives com el programa Covax.

Martínez Benazet qualifica de "gran sorpresa de la ciència" que les vacunes hagin arribat abans que els fàrmacs.

El ministre de Salut recorda que l'acord amb Espanya és de 30.000 vacunes Pfizer, i per tant les AstraZeneca que rebrà el veí del sud no n'arribarà a Andorra.

El ministre portaveu defensa que les sancions hi havien de ser i amb import significatiu, però que no hi ha afany recaptatori.

Afegeix que es reforçarà la informació entre el personal per tal de poder convèncer als sanitaris que no es vulguin vacunar.

Sobre la situació dels sanitaris que no es vacunen, el ministre diu que s'està fent un estudi per part del SAAS per veure quines mesures es poden implementar.

El ministre diu que queden 3.000 segones dosis per injectar i espera que durant l'abril n'arribaran més.

El ministre defensa que el registre de dades és un element molt important per seguir la cadena de contagis, i diu que "és molt important" seguir les recomanacions i que és essencial seguir-ho per mantenir-se obert.

S'han formalitzat 101 expedients sancionadors. Un 5% de les efectuades. De caràcter greu hi han hagut 10, mentre que de caràcter lleu han sigut les 91 següents. El més habitual és no respectar la distància mínima d'1,5 metres entre taules.

Martínez Benazet diu que s'han imposat 546 sancions d'ordre públic per incomplir les mesures. 361 són per no utilitzar proteccions, 26 per incomplir protocols, 73 per participar en actes lúdics prohibits. Se n'han pagat 204.

Els treballadors hauran d'estar vacunats, demostrar que han passat la malaltia, o bé fer-se un test ràpid d'antígens abans de començar la seva jornada laboral.

El consell de minsitres ha aprovat l'obertura del casal d'avis i les cases pairals. S'hi podrà accedir havent rebut una dosis de la vacuna amb un mínim de 3 setmanes, amb un test serològic positiu o si s'ha passat la malaltia.

El ministre espera que durant el mes d'abril es pugui vacunar les persones de fins a 60 anys, completant la fase 3B i poden iniciar la fase 3A.

El procés de vacunació ha administrat 8.378 primeres dosis de vaccins. En total se n'han inoculat 9.669.

Les federacions esportives seran les responsables de fer arribar els carnets als clubs i entitats federades.

Els carnets es podran recollir a partir del 6 d'abril. El seu ús serà efectiu des del 12 del mateix mes.

Es realitzaran cribratges setmanals i ho han treballat de manera conjunta Salut i Esports. Funcionarà mitjançant un segell cada vegada que el menor passi un test. Es dirigeix a les entitats esportives que comptin amb esportistes menors de 16 anys.

El consell de ministres ha aprovat el carnet de cribratges per a esportistes menors, per tal de poder mantenir les activitats i competicions.

El nivell d'alerta ara mateix és de 3 sobre 5. El ministre de Salut recorda que s'està en un moment "especialment delicat de la pandèmia".

El nombre de persones que es troben ingressades a la planta Covid de l'hospital és de 27, 8 de les quals es troben a Cures Intensives, i 7 amb necessitat de ventilació mecànica.

Els casos totals se situen amb 12.010, després de que enles darrers 24 hores s'hagin diagnosticat 66 casos. El nombre total de casos actius és de 580.

Les aules totalment confinades són 13, mentre que les que ho estan de manera parcial són 12.

El ministre Martínez Benazet que només hi ha 7 persones noves infectades majors de 70 anys, gràcies a la vacunació.

Roda de premsa del consell de ministres i d'actualització de dades sanitàries

Comença la compareixença del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover

tracking