La conversió del Rosaleda en ministeri costa 8 milions
Adjudicada la primera part de les obres, amb un import de quatre milions i dos anys d’execució, queda encara la segona part dels treballs, amb un cost de 3,8 milions més
El Govern adjudicava a principi de mes la primera fase de la intervenció –a la unió temporal d’empreses Cevalls-Locubsa–. Uns treballs que tenen un termini d’execució de dos anys i un cost de quatre milions, repartits en diferents anualitats: en l’exercici passat es van invertir 650.000 euros, mentre que el que comença inclou una partida pressupostària de dos milions d’euros i per al 2017 n’hi ha prevista una altra d’1,5 milions, segons va informar el ministre portaveu, Jordi Cinca. En aquesta primera part de les obres, el projecte preveu la restauració estructural del bastiment, amb feines com ara el reforç de les estructures, bigues, escales, elements de forja i paviments, entre altres aspectes, a banda de la substitució de l’habitatge unifamiliar de la cantonada nord-oest per una nova edificació que s’amplia sobre el garatge i la planta baixa. En els exercicis 2018 i 2019 estaria previst executar la segona fase, amb una inversió que desglossa l’actual projecte de pressupost presentat pel Govern i que preveu una inversió de dos milions per al 2018 i 1,8 per al 2019. Durant la segona fase s’haurien de realitzar els acabats interiors necessaris per a la funció a què està destinat, amb la col·locació dels envans necessaris, per exemple. També en aquest moment s’aixecarà l’ampliació necessària de l’edifici per la part del darrere –la demanda de superfície útil supera l’espai disponible, expliquen des de Govern–, que acollirà espais per a l’Escena Nacional d’Andorra (ENA), entre altres equipaments, a banda de l’eixamplament de la coberta. L’edifici ja havia estat objecte d’una primera intervenció d’urgència, el 2012, amb una inversió d’uns 660.000 euros per consolidar l’estructura i reparar les cobertes.
El trasllat, no abans del 2019Amb la durada de les obres, així, no estaria previst que el ministeri pogués iniciar el trasllat abans que acabi la legislatura. A l’històric edifici encampadà està previst que s’instal·lin totes les àrees dependents del ministeri, amb l’excepció de la Biblioteca Pública, que continuarà prestant servei a Prada Casadet, i els Arxius Nacionals, en aquest cas perquè el volum de documentació que custodien ja exigeix per si sol més de l’espai disponible al Rosaleda. Així, pels aproximadament 800 metres quadrats del bastiment (sense l’ampliació prevista) es repartiran els serveis administratius del ministeri i les àrees que de moment estan a Aixovall, en un espai de lloguer: taller de restauració de béns mobles, departament d’arqueologia i diferents magatzems. L’antic hotel Rosaleda va passar a mans de l’Estat després d’un llarg procés judicial al final del qual la comissió d’expropiació va valorar en 6,3 milions d’euros la indemnització a pagar als antics propietaris. La valoració de l’edifici, catalogat com a bé d’interès cultural (BIC), va ser feta amb criteris històrics, artístics, constructius i fins i tot emotius.