La darrera intervenció al Jaciment de la Margineda confirma les restes d'un sector de l'assentament real

La recuperació de les restes permet fer una interpretació d'un conjunt de, com a mínim, cinc habitatges agrupats

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'actuació realitzada sobre algunes zones limítrofes del jaciment ha confirmat que es tracta únicament d’un sector de l’assentament real, ja que existeixen clars indicis de la seva continuïtat tant al nord com a la zona oriental. No obstant això, tal com assenyalen els responsables del projecte, les modificacions urbanes del terreny van provocar la pèrdua definitiva de part del jaciment impossibilitant així una estimació acurada de la superfície total ocupada o l’aproximació a la seva configuració detallada.

Després d’un llarg període d’excavacions (des de l’any 2007 quan es va començar a perfilar la importància i l’abast de les restes que anaven apareixent) s’ha assolit finalment l’exhauriment de la zona delimitada corresponent a una àrea que va ser habitada en diferents períodes de manera interrompuda des de l’edat del Bronze. La fase que va deixar una empremta més visible i a la qual corresponen la majoria de les restes de murs i espais descoberts respon a un nucli d’hàbitat o poblat (segles XII-XIV dC) que s’estenia per aquest vessant.

El volum d’informació permet fer una interpretació de les restes com a un conjunt de (com a mínim) cinc habitatges agrupats que van sorgir a l’entorn d’una sèrie d’espais públics com ara carrers pavimentats amb lloses i zones obertes o patis. Les cases, molt possiblement amb un pis superior en molts casos, es bastien amb sostres de pissarres i fusta, i es dividien en diverses estances reservant la planta baixa normalment per a l’emmagatzematge, la cuina i els treballs domèstics, mentre que el dormitori quedava situat a la part alta de l'habitatge.

Per altra banda, la recuperació d’objectes a l’interior d’aquests àmbits ha estat contínua i segueixen perfilant detalls sobre diferents aspectes del treball i la vida quotidiana en aquest territori en època medieval. En aquest camp destaquen exemplars de la vaixella d’ús comú a la cuina (com gerres, morters i gibrells), una nova clau de pany, un cadenat de cilindre, una navalla plegable o, fins i tot, una moneda de Felip II de França utilitzada com a penjoll, entre altres.

Els responsables dels treballs consideren que el poblat de la Roureda de la Margineda juga un paper cabdal en el coneixement històric del país i com a tal ha de ser preservat. Precisament en l’àmbit de la conservació i la difusió patrimonial, s’ha realitzat una nova actuació de manera paral·lela a les excavacions. L’actuació ha consistit en l’adequació per a la visita de grups organitzats de diverses parts del jaciment que venen a sumar-se a aquelles àrees ja obertes, permetent fer un recorregut per una part de la història andorrana.

tracking