La Comèdia Francesa porta Molière al país

La temporada cultural de l’ambaixada gal·la porta per primer cop a Andorra la companyia de la Comèdia Francesa

46390.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ho farà el 23 de febrer dins de la trentena de propostes de la Saison Culturelle per al 2016 que ahir es va presentar a l’ambaixada francesa. I per a la primera actuació de la troupe s’ha escollit el dramaturg més conegut relacionat amb la Comèdia Francesa: Molière. La comèdia en tres actes Georges Dandin i la farsa en un acte La Jalousie du Barbouillé han estat les peces escollides i que es podran veure al Centre Cultural i de Congressos Lauredià. Dirigits per Hervé Piér­re, vuit actors de la companyia de la Comèdia Francesa posaran en escena les dues obres del més conegut dels dramaturgs gals. Aquest espectacle va ser un dels que més va destacar de la programació de la temporada cultural l’ambaixadora francesa, Ginette de Matha, conjuntament amb la conferència del membre de l’Acadèmia Francesa, l’escriptor i economista Erik Orsenna, i l’exposició de dibuixos relacionats amb el ciclisme del pare del Petit Nicolàs, Jean-Jacques Sempé, amb motiu del pas del Tour de França per Andorra al juliol. Gairebé la meitat de les propostes seran gratuïtes amb l’objectiu, va assenyalar De Matha, de promoure la cultura francesa al país i apropar-la a la població, sobretot entre els més joves. L’any passat, va destacar, un 10% de la població andorrana va participar en algun dels esdeveniments. La temporada arrencarà demà amb la inauguració d’una exposició de fotografies d’Henri Cartier-Bresson al Museu del Tabac.

Exposicions‘Charlie Hebdo’ A més de l’exposició dels treballs del conegut fotògraf i de la dels dibuixos dedicats al Tour, la defensa de la llibertat d’expressió i el record dels dibuixants de la revista Charlie Hebdo assassinats el gener passat tindran un espai al programa cultural. El museu la Massana Còmic reunirà una selecció de cartells de pel·lícules signats per Charb, Cabu, Tignous i Wolinski, i dibuixos de cartells per a les adaptacions dels còmics d’aquest darrer i de Reiser.

MúsicaHeterogeneïtat Les propostes musicals estan marcades per l’heterogeneïtat i la diversitat estilística. Començant pel jazz, amb l’actuació de Baptiste Herbin, un talentós saxofonista francès que participarà a l’Andor­ra Sax Fest i de l’homenatge que es realitzarà a Encamp a Michel Petrucciani. El 21 de juny arribarà a Escaldes-Engordany la Festa de la Música, que se celebra el mateix dia a diverses ciutats de França des de l’any 1981. El tango d’Omar Hasan i el flamenc de Bernardo Sandoval completen la programació musical.

DansaCarib i humor Dues propostes de dansa. La de la companyia de l’illa de Guadalupe de la coreògrafa Myriam Soulanges, que és una de les de més prestigi de les Antilles i les seves obres són sovint difoses més enllà del Carib. Oferirà dues obres al Palau de Gel de Canillo el 21 de juny. Abans, l’11 de maig, la companyia Chicos Mambo posarà en relleu a Sant Julià que la dansa i l’humor poden anar de la mà. Sis ballarins que repassaran en vint escenes les icones del ballet i de la dansa.

TeatreSàtira i riureLa Comèdia Francesa no serà l’única companyia que faci de la sàtira i l’humor el leitmotiv de les produccions teatrals incloses al programa cultural. El dramaturg, home de ràdio i columnista satíric François Morel aterrarà als Centre de Congressos Lauredià amb l’obra La fin du monde est pour dimanche. Serà a l’abril, dues setmanes abans que la Companyia Alcandre interpreti a les Fontetes Molieratus, una obra que se centra en la vida de Molière. El cabaret burlesc tindrà el seu espai al Teatre Comunal de la capital amb la representació a l’octubre de Les Mangeurs de lapin remettent le couvert.

CinemaMes de la francofonia Coincidint amb el mes de la francofonia el març, les ambaixades de Bèlgica, Canadà, França i Luxemburg proposen una petita mostra del cinema francòfon a través d’una sèrie de pel·lícules produïdes en francès en aquests països. Human, la pel·lícula del fotògraf Yann Arthus-Bertrand vista per més de 600 milions de persones, es projectarà als cinemes d’Illa Carlemany el 2 de juny. Hi haurà més pel·lícules de parla francesa tot l’any dins la programació del Cinema de l’Alliance.

DiversosLiteratura i cuina Dues propostes de literatura. L’exposició de Vincent Pachès Les Mots en quête d’images on repassa la relació entre text i imatge d’ençà dels bestiaris il·luminats de l’edat mitjana fins al còmic i la novel·la fotogràfica. I l’espai per a la poesia amb els autors andor­rans Joan Enric Dallerès i Teresa Colom llegint les seves obres, i amb el francès Philippe Forcioli fent un homenatge a René Guy Cadou. Quant a la gastronomia, diversos xefs andorrans proposaran i oferiran un menú francès entre l’11 i el 21 de març.

tracking