El director del Thyssen sosté que en tres anys tindrà ressò internacional

Guille Cervera confia dotar el projecte de “singularitat” per “posar-nos al mapa” entre els museus i centres artístics d’arreu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Guille Cervera, director de l’equipament que s’ubicarà a l’antic hotel Valira, a la part alta d’Escaldes, considera necessari un termini de “tres o quatre anys” perquè l’espai estigui plenament consolidat i, alhora, integrat i reconegut pels museus internacionals. El que resumeix com “posar-nos al mapa” de l’art. L’espai es nodrirà fonamentalment de la col·lecció personal de la baronessa, que supera àmpliament el miler de quadres i que nodreix també el museu obert a Màlaga i les exposicions de l’espai a Sant Feliu de Guíxols, a banda de dues-centes teles, aproximadament, que estan cedides al Thyssen de Madrid. Llocs d’on podrien procedir les peces que es mostrin al país. Amb la previsió que sovint les mostres es completin amb obres cedides per museus i col·leccions internacionals, en funció de la temàtica de cada exposició en particular. Però això serà en una segona fase, puntualitza Cervera, perquè en aquests primers anys de consolidació el treball primordial serà el de posar-se al mapa, obtenir un ressò internacional. Per als visitants i per al món de l’art. “Que un museu et cedeixi una obra no és tan evident, hi ha passos a seguir, necessites consolidar el teu espai”, recorda el director del projectat centre escaldenc. En aquesta tasca de consolidació influiran les exposicions que s’hi facin, que calcula en quatre o cinc –la durada és un aspecte a decidir, però serà previsiblement extensa–, però també comptaran les activitats que s’hi organitzin. En aquest sentit, el museu comptarà amb un Espai EducaThyssen on hi haurà propostes relacionades amb l’art i la cultura per als infants.

Alguns fruitsEl museu, tot i estar encara a les beceroles i amb una feinada per endavant, ja ha començat a generar alguns fruits dins del país, assegura, en referència amb la ubicació triada, a la part alta escaldenca: “Pensem que és una zona que patirà una expansió molt important; havia estat molt deprimida durant llarg temps però ara s’hi han instal·lat diferents punts culturalment interessant i em consta que al voltant ja s’està generant moviment comercial.” El Museu Carmen Thyssen Andor­ra contribuirà a animar encara més les perspectives. “Finalment, es tracta d’ajudar a renovar aquell espai tan maco amb un museu que mantindrà la línia expositiva de tot el que fa ella”, assegura, amb referència a la baronessa Thyssen i els diversos centres per on es desplega la seva col·lecció. L’edifici en si, l’antic hotel Valira, “amb tota la història que té al darrere, ens va semblar molt interessant per al nostre projecte: la cultura sempre demana cultura, sempre genera aquesta simbiosi”, conclou.

QUATRE MESOS D'OBRES PER ADEQUAR L'ESPAI MUSEÍSTIC

Al desembre o, com a molt tard, el febrer de l’any vinent s’inaugurarà la primera exposició. Unes dates que encara no poden ser més concretes, puntualitza el director del futur museu, perquè tot depèn del ritme al qual avancin les obres. Ara per ara, recorda, l’edifici s’està refent íntegrament, una reforma que ha d’estar ja molt avançada per permetre que s’iniciïn les obres d’adequació de l’espai museístic. Uns treballs que Cervera estima que s’allargarien durant quatre mesos aproximadament. Per tant, adverteix, apuntar una data molt precisa per a l’obertura seria molt precipitat de moment. La primera mostra portarà al país teles dels grans mestres de la pintura dels segles XIX i XX. De moment, res més no transcendeix sobre la nòmina d’artistes que en formarien part. “És millor no donar gaires pistes prèvies o es perd la màgia”, argumenta Cervera inicialment per, a continuació, continuar explicant que la selecció dels quadres és una tasca complexa, no sols pel que fa al discurs que es vol imprimir a l’exposició, sinó per l’agenda mateixa de cadascuna de les peces, és a dir, si ha de formar part o no d’altres exhibicions, entre altres detalls a tenir en compte. En aquestes tasques participen, va indicar, es tècnics i responsables dels diferents espais que allotgen la col·lecció Carmen Thyssen.

tracking