Eudald Carbonell creu que la consciència crítica ens farà sortir dels escenaris futurs més pessimistes

L'arqueòleg ha reflexionat sobre el futur de la societat en una xerrada a l'Edifici Crèdit Centre

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L'expert ha manifestat que és necessària una reflexió crítica per abordar el futur de l'ésser humà en un món en revolució tecnològica permanent. La xerrada ha estat la quarta del cicle ‘Crèdit Andorrà Global Forum’, que en aquesta ocasió s'ha centrat en els reptes que se’ns plantegen actualment pel fet de viure en un moment de desenvolupament exponencial. L'expert, vicepresident i director general de la Fundación Atapuerca i codirector de l’excavació en aquests jaciments opina que podem trobar davant tres escenaris possibles: que tot continuï igual; l'altre, que "col·lapsi l'espècie" i un tercer pot ser la desaparició de l'espècie. Ell, però, creu que "gràcies a la consciència crítica, la integració de la diversitat i la socialització de la tecnologia" es generarà una "consciència operativa" que farà sortir dels escenaris més pessimistes.

D'aquesta manera, Carbonell ha plantejat que té la percepció que "perdrem totes les batalles però probablement guanyarem la guerra". Així creu que a curt i mitjà termini les "coses aniran molt malament" si bé és més optimista de cara a un futur més llunyà i, així, ha destacat que "serem capaços d'arreglar les coses". A curt termini, s'ha de fer front a una crisi sistèmica que ja no soluciona els problemes que genera i aquest sistema "tendeix a col·lapsar, a no ser servible". D'aquesta manera, ha esmentat l'atur, els refugiats o d'altres problemes a què els humans s'han d'enfrontar avui en dia. I tot i que l'escenari no sigui favorable, creu que encara hi ha escenaris pitjors, que tal com diuen altres experts pot ser l'extinció de l'espècie en lloc del col·lapse.

Carbonell creu que "tenim molta informació, protocols de treball molt avançats" i, també, "informació econòmica i social" i, davant aquesta situació, considera que "hem de decidir què volem fer com a espècie del planeta i aquesta decisió l'hem de prendre entre tots". Així, ha dit que "hem de fer que les estructures, les administracions, els sistemes polítics millorin aquesta forma d'adaptació". Si ho fem, ha afegit, pot arribar un moment en què, a través del coneixement i de la consciència de l'espècie, es vagi cap a un equilibri "general de la nostra funció en el planeta".

Carbonell exposa que a aquesta conclusió s'hi arriba "veient tot el que ha passat" a les diferents civilitzacions a través de la història, és a dir, que "els diferents imperis han col·lapsat". L'expert ha remarcat que cada vegada que hi ha hagut un "creixement exponencial, demogràfic, econòmic..." el sistema s'equilibra "amb un col·lapse".

I, tenint en compte la seva feina d'estudiós del passat, ha dit que les coses es repeteixen i, per tant, cal aprendre del passat.

tracking