Més de 140 actes per a la capitalitat iberoamericana

Alaska, amb Fangoria, s’afegeix al cartell musical que inclou Julieta Venegas

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Un cartell que ahir presentava la cònsol major, Conxita Marsol, com el millor moment “per difondre la nostra capacitat d’integració de totes les cultures”. Així que hi passarà gent com la mexicana Julieta Venegas (el concert més proper: el 8 d’abril) o el fadista Ricardo Ribeiro (8 d’octubre), que són propostes vingudes de la col·laboració amb entitats mexicanes i portugueses, una col·laboració que ha estat la fórmula per aixecar la programació. On també hi figuren Els Joglars o Carmen Machi pel que fa a l’escena teatral i on prendran especial “rellevància”, va advertir Marsol, manifestacions de la cultura popular com les falles, just quan acaben de ser incloses a la llista de patrimoni cultural immaterial de la Unesco. El programa inclou 140 actes ja tancats. I uns quants en espera de confirmar serrells. Entre els quals vindrien plats forts com un més que probable concert de Raphael –veterà cantant que el festival Sonorama recuperava fa dos estius per a la tribu indie– o el tenor peruà Juan Diego Flórez. Tots dos, encara per acabar de confirmar.

Programació habitualBona part de la programació presentada, però, es correspon amb l’habitual de cada any, de la Temporada Morabanc al Cineclub de les Valls, tot i que cada cartell ha posat el seu gra de sorra a l’hora de configurar les propostes i que s’adiguin amb la capitalitat. El comú, per la seva banda, ha incrementat en 100.000 euros el pressupost cultural. Una quantitat que fonamentalment està destinada a subvencionar les activitats de les entitats i col·lectius que s’hi afegeixen amb diverses propostes, com l’espectacle 25 + 10, que celebra el 35è aniversari de l’esbart de la capital, va explicar la directora del departament, Patty Bafino. La capitalitat servirà per “situar Andorra la Vella al mapa global i aprofitar aquesta plataforma com a projecció cap al món”, va indicar el cònsol menor i conseller de Cultura, Marc Pons. Un programa que aprofitarà les noves tecnologies, amb experiències com les que compartiran els castellers d’Andorra i una colla de Xile: aixecaran torres simultàniament i l’acte es podrà seguir en directe mitjançant l’aplicació Periscope. Els actes van arrencar de manera oficial ahir a la tarda, amb la rebuda del diploma que acredita la capitalitat: Marsol el va recollir de mans de Noemí Sánchez Escuadra, assessora experta en programació i actividats de la UCCI (Unión de Ciudades Capitales Iberoamericanas, de la qual Andorra forma part des del 2008) i coordinadora del guardó Capital Cultural Iberoamericana. Sánchez, per cert, actuava en nom de l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, que és copresidenta de l’organització. Marsol va prometre que “intentarem fer-ho tan bé com Guatemala, com a mínim”, que precedeix Andorra la Vella a ostentar la capitalitat. Després, l’acte inaugural popular: la projecció d’un mapping sobre la façana de la casa comuna, amb projeccions de Vj Granda i música de Likantropika (Oriol Vilella i Albert Bartumeu). Amb un seguiment irregular: just es va girar un aire tan fred que desanimava el públic d’esperar-se a l’aire lliure. La capitalitat, va expressar Marsol en més d’una intervenció, “ha de servir per a la promoció de la cultura andorrana però també del país i es pot veure com una oportunitat econòmica”.

A la programació

Al març, el congrés de periodisme que se celebrarà el 14 i 15, amb Carmen Thyssen a la presidència.

Abril començarà amb el concert de Julieta Venegas i seguirà amb la trobada de fallaires dels Pirineus, que se celebrarà el cap de setmana del 16 i 17. També hi haurà la Setmana de la creativitat, del 18 al 22, a la Llacuna. I la cantant argentina Sandra Rehder, el 22.

Maig acollirà el Concert final de la sardana de l’any 2015, que clou un concurs on participen 33 emissores de ràdio catalanes.

Al juny, una cursa amb teló de fons històric: la de Sant Bernabé. Al segle XVII, va relatar el comissari de la capitalitat, Albert Villaró, a l’orri de Claror podia formatjar el primer pastor que arribava.

Al juliol i agost, les propostes van del concert del Femap al jaciment de la Margineda, amb Ramon Llull com a eix temàtic, a Fangoria, a la festa major.

Per als mesos de tardor encara hi ha propostes per perfilar, però entre les confirmades, el fadista Ricardo Ribeiro. Els Joglars, amb El coloquio de los perros, de Miguel de Cervantes, dirigida per Ramon Fontseré. I Juicio a una zorra, amb Carmen Machi, que servirà com a espectacle de cloenda. També hi haurà, sense data, la trobada de ministres iberoamericans d’educació.

tracking