Un recorregut per la galàxia en un centenar d’objectes

47575.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

que la força t’acompanyi –difícilment podria tenir un altre títol– és l’exposició que fins al 30 d’abril ocuparà la sala temporal del CAEE. Un centenar d’objectes relacionats amb les set entregues de les trilogies, cedits per un col·leccionista particular que, posats a oferir peces, posseeix un fons que triplica àmpliament el que hi ha a la vista del públic. La selecció –una visió molt personal de la directora del CAEE, Ruth Casabella, una fan d’Star Wars ella mateixa– s’articula al voltant de dues línies principals: la trilogia clàssica i els personatges i situacions relacionats amb el costat fosc.

1 Darth Vader, quasi omnipresent

El personatge de Darth Vader és el més present a la mostra, seguint les inclinacions de la comissària. Amb una de les peces destacant per damunt de les altres, una figura de resina feta a mà de les que es van posar a la venda a la dècada dels vuitanta. Avui en dia molt més que difícils de trobar. Però el temible cíborg de la primera trilogia i un dels més icònics de la història del cinema és el protagonista predominant de la mostra.

2 Els animals, amb el Bantha de pèl humà

Un altre dels apartats de la mostra és el dedicat als animals que pul·lulen per la nissaga. Entre les representacions, una que pot fer que l’espectador es mogui entre la fascinació i la repugnància: un Bantha (bèsties de càrrega que viuen a diversos planetes) recobert de cabell humà. “La veritat és que em va costar de tocar-lo, em feia cert fàstic”, admet Casabella (i ho diu una dona que es delia per posar la mà a sobre d’una mòmia real quan el Centre d’Art va acollir la mostra sobre l’antic Egipte).

3 Les naus dels dos bàndols

Una altra de les peces que destaquen al recorregut, i no sols per la mida, és la nau Falcó Mil·lenari, també una de les originals que van sortir als vuitanta i que avui en dia ja no estan a la venda, excepte en casos de subhastes per Internet, on assoleixen preus elevats.

4 L’armament, un dels espais destacats

Especial atenció presta la mostra a l’armament que s’exhibeix a les pel·lícules. Entre les peces que s’hi fan notar, una Blàster (la més habitual a la galàxia), que reprodueix amb tots els detalls i en materials nobles (res de plàstic barroer) les reals. O més encara: segurament les d’attrezzo eren més lleugeres, suggereix Casabella. “Peces com aquesta són de luxe, cares, per a gent que és molt més que simple aficionada”, puntualitza. No falten les espases làser, que reprodueixen amb tots els detalls les que porten els protagonistes de la nissaga: la de Darth Vader, la dels jedis, la doble làser i la petita, del mestre Yoda. A sota, la inscripció d’una d’aquelles frases mítiques que va pronunciar: “No ho intentis. Fes-ho. O no ho facis. Però no ho facis.” I una altra, de Qui-Gon Jinn: “La capacitat de parlar no et fa intel·ligent.” Per reflexionar. Com la següent, de Chewbacca: “Aggrruuummmrrrrtggg!”

5 Disfresses per a l’acte inaugural

Avui, a les 19 hores hi haurà un berenar galàctic, i també s’ambientarà Vivand i la part alta de la parròquia, amb la col·laboració de l’Associació de Frikis d’Andorra i els Amics de la part alta d’Escaldes, que recorreran els carrers disfressats.

tracking