L’ens d’autors començarà a cobrar drets als comuns al juliol

Els cònsols rebutgen l’encariment de fins a un set per cent de les propostes culturals o reduir el pressupost per pagar l’Sdadv

47672.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

És un dels aspectes abordats en la reunió de cònsols d’ahir, a la qual va comparèixer la directora de l’ens, Cristina Puigcercós. Per determinar, però, queda el que serà més important: l’import de la factura, perquè rebutgen les tarifes que va marcar l’Sdadv. “Ara farem càlculs, perquè el pressupost [cultural] és el que és i si has d’abonar un set per cent del cost d’un concert, per exemple, encareix els costos, i el que no podem fer és rebaixar en un set per cent la partida de cultura perquè hi hagi una taxa a pagar”, va puntualitzar David Baró, el cònsol major massanenc, que va actuar com a portaveu, juntament amb el d’Ordino, Josep Àngel Mortés. La decisió que ahir van prendre els cònsols és crear una comissió que estudiï quines serien les tarifes assumibles. Un grup de treball que encapçalaria el cònsol menor de la capital, Marc Pons, i que integrarien consellers de Cultura i tècnics dels departaments. Precisament tècnics de Cultura havien fet una simulació, fa uns mesos, del cost que podria suposar per als comuns l’aplicació de la graella de tarifes aprovades pel consell d’administració de l’ens d’autors directament i els va sortir la gens menyspreable quantitat de 30.000 euros l’any.

Un recull d’activitats L’aplicació de les tarifes és “força complexa”, va reconèixer Baró, perquè els departaments de Cultura han de fer un recull de les activitats i actes susceptibles de quedar sotmesos al pagament de drets d’autor. “Per conèixer la despesa hem de saber primer on s’utilitza la música, saber de quin valor estem parlant”, hi va afegir Mortés, que va assegurar que havia vist la directora de l’Sdadv disposada a negociar aquests preus. Des dels comuns ja fa temps que s’aposta per la creació d’un forfet (que inclouria l’ús de música, però també aspectes com l’ús de drets televisius, per exemple, a les cases pairals). “És la proposta que tenim en principi sobre la taula i que també ens seria més fàcil de pressupostar, significaria una simplificació”, va dir Baró. Però de moment la reunió d’ahir amb Puigcercós va ser “un primer contacte i haurem d’entrar-hi més a fons”, va matisar Mortés, qui va especificar que la responsable de l’Sdadv s’havia mostrat “favorable a la negociació”. Parlar de la quantitat del forfet és encara prematur, van coincidir tots dos cònsols. Encara que en els últims mesos des d’alguns comuns havien quantificat com a xifra assumible uns 2.500 euros anuals.

Una partida “força elevada”Per descomptat, també molt lluny del 0,4 per cent d’ingresssos mensuals que l’Sdadv va marcar en el cas dels camps de neu i que els cònsols recorden que seria una partida “força elevada, com podreu imaginar”, va dir Baró. Així, van explicar els portaveus dels cònsols, el pas que ara han de fer és posar en marxa aquesta comissió que estudiï quins són els actes susceptibles de ser gravats i, amb les dades a la mà, fer “una contraproposta amb una tarifa que sigui viable, realista i que puguem assumir”, va especificar el cònsol major ordinenc.

UNA RESERVA JA FETA DE MIL EUROS

Els comuns, que ja tenien previst des de fa temps que el temps corria en el tema dels drets d’autor, ja han comptat en els últims exercicis amb una partida de reserva per fer front al pagament a l’Sdadv. Una partida d’uns mil euros, va explicar ahir Baró, que figura en el pressupost del 2016 i que ja estava present també al de l’exercici passat, tot i que no es va fer servir. De moment, els comuns pagaran per la música i els televisors. Però queden altres conceptes pendents, com els derivats de fotocòpies de llibres i publicacions o la inclusió de materials en intranets.

tracking