Les galàxies guanyen la batalla

L’exposició que el Centre d’Art escaldenc dedica a ‘Star Wars’ se situarà com la més visitada en la dècada de vida de l’equipament

48799.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Un èxit que ha fet que els programadors decideixin tenir-la oberta durant un altre mes, fins al 28 de maig, en comptes de tancar les portes el cap de setmana vinent tal com estava previst. Amb la quantitat d’espectadors que ja ha tingut i els que previsiblement la visitaran en les properes setmanes, la mostra es convertirà en la més concorreguda en els deu anys d’existència de l’equipament escaldenc. Desbancarà la que fins ara se situava encapçalant el rànquing, la dedicada a Salvador Dalí, per la qual havien passat al voltant de set mil persones, segons les dades aportades per la responsable del CAEE, Ruth Casabella. “És cert que en les últimes setmanes ha baixat una mica l’afluència, però per Pasqua va ser una bogeria”, comenta Casabella. Com el dia de la inauguració, amb cues i havent d’implantar torns perquè els grups no superessin l’aforament màxim, d’unes 150 persones. Recentment, el mateix dia de Sant Jordi, que se l’esperaven fluix, s’hi van atansar al voltant de tres-centes persones. Hi ha passat un públic eminentment familiar –”Emociona veure els pares explicant als fills vivències de quan van veure la primera trilogia, compartint experiències”–, a banda de molts esplais i aquesta mateixa setmana està programada la visita d’un grup de l’escola andorrana d’Ordino.

També a les activitatsIgualment les diverses activitats paral·leles que s’han anat programant han comptat amb una excel·lent resposta del públic. El concert de Toni Fernández Ortega, per exemple, amb les bandes sonores de les pel·lícules, va omplir l’aforament. “Es va posar a la butxaca els més petits, imitant els sons de l’R2D2”. També els recor­reguts nocturns han omplert les places (encara queda una visita d’aquestes, per al dia 12 de maig, aprofitant la pròrroga). I el taller d’il·lustració dirigit per Xavi Casals potser no va ser el més nodrit, “però això mateix ens va permetre que fos molt participatiu”, destaca Casabella: hi van dissenyar el cartell d’una improbable nova pel·lícula rodada en territori escaldenc i amb algun dels consellers en el paper de Darth Vader, el malvat. Per a aquest mes de pròrroga, l’exposició incorpora novetats: dues peces més cedides per un col·leccionista (qui vol mantenir l’anonimat). La primera, una de les pistoles de Han Solo, reproducció en mida real. L’altra, una espasa de Kylo Ren, el malvat de l’última entrega. “És una peça que està agradant molt, sobretot als petits, els deixa bocabadats”, apunta la responsable del CAEE. Els nous préstecs materialitzen la satisfacció del propietari de la col·lecció en comprovar el ressò que està obtenint l’exposició dels seus preuats objectes. Que van en augment: un dels objectius que té in mente és aconseguir un Han Solo de mida real en aquella escena d’El retorno del Jedi en què el congelen en carbonita. “Però en general el que li interessen més són les peces originals de principis dels vuitanta, joguines en el seu moment però que ara resulten caríssimes”, recorda Casabella. Algunes de les mostrades estan valorades en milers d’euros, com la maqueta de la nau Falcó o el Darth Vader, amb certificat i realitzat en resina i porcellana. L’èxit de la proposta provocarà algun replantejament en la política expositiva del centre? No, assegura Casabella. El CAEE ha de mantenir la mateixa línia, amb exposicions de caràcter internacional, les que dedica a promoure el talent del país i l’espai i temps dedicat a la cultura popular. “Però és cert que mostres com aquesta ajuden a atreure un públic no habitual dels museus”.

tracking