Els comuns volen que Govern revisi la normativa de drets d’autor
Els cònsols es reuniran amb Martí i no descarten demanar una moratòria per ajornar els pagaments mentre no es troba una solució
Així ho va explicar ahir la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, actuant com a portaveu de la reunió de cònsols. En aquest sentit, han previst reunir-se divendres amb el Govern per tractar la qüestió. Marsol va assegurar que és una qüestió que als comuns “ens preocupa molt, hi som molt sensibles perquè realment estem parlant d’unes quantitats molt elevades que difícilment podrem assumir”. L’objectiu, així, és “trobar una manera d’aplicar aquesta llei perquè perjudiqui molt menys els comuns, les ràdios privades, els comerciants i els ciutadans en general”. I és que precisament la recent creada Unió de Ràdios Privades d’Andorra (URPA) va comparèixer ahir a la reunió de cònsols per exposar els seus neguits i buscar el suport de les administracions locals en aquest àmbit. De fet, la cònsol de la capital va indicar que es plantegen la possibilitat de demanar una moratòria pel que fa al cobrament dels drets d’autor (s’haurien de començar a pagar al juliol) “fins que arribem a un acord”. L’ajornament seria, “almenys per a aquest any, mentre acabem d’establir si aquest és l’únic sistema o tenim alguna altra opció”, va explicar. Així, no va concretar quant haurien de pagar els comuns, ni quins serien els aspectes a modificar. Ara per ara s’ha aturat la creació de forfets perquè “abans hem de parlar més sobre el fons de la qüestió i el Govern està obert a parlar-ne”.
"L'SDADV VOL COBRAR PER TOT", DIUEN LES RÀDIOS
“L’Sdadv vol recaptar per qualsevol acte públic que es faci, hi hagi música o no. Vol cobrar pel fet de posar un escenari, els llums, els altaveus. L’Sdadv vol cobrar pel simple fet de tenir un llit musical a les centraletes de telèfon. L’Sdadv vol cobrar per tot, amb unes tarifes i uns criteris gens clars i poc transparents”, assegura l’acabada de crear Unió de Ràdios Privades d’Andorra (URPA), en un comunicat on argumenten que busquen el suport dels cònsols perquè “aquesta qüestió ja no ens afecta només a nosaltres, sinó també al conjunt de la ciutadania que els cònsols representen”. No s’oposen a remunerar els autors per les seves obres, puntualitzen, però “això es pot aconseguir amb un plantejament més lògic, entenedor” i a través d’un sistema que no imiti els criteris de l’SGAE espanyola.