Música
Andorra Lírica, a tota vela
L’entitat impulsada per Jonaina Salvador engega els assaigs generals de ‘La vídua alegre’ que s’estrenarà el proper dia 4
Dissabte 4 de juny, a les 20.30 hores a l’auditori Claror de Sant Julià, el públic té una nova cita amb la lírica. Un espectacle operístic produït al país i interpretat en part per artistes del país: no sols la directora artística i protagonista de la peça, l’opereta La vídua alegre, Jonaina Salvador, és una veu nacional, també estarà acompanyada pel Cor de Cambra de les Valls d’Andorra, dirigit per Catherine Métayer, i els dansaires de l’Esbart Laurèdia; i l’escenografia pertany a l’artista plàstica Mònica Armengol, per esmentar una part de la participació andorrana, a la que també s’afegeix l’Escola d’art del comú de Sant Julià de Lòria. La iniciativa d’Andorra Lírica, va indicar el conseller de Cultura lauredià, Josep Roig, serveix “per donar vida a les entitats del nostre país”.
Serà el segon espectacle d’una primera temporada operística al país, primera en termes absoluts, que ha comptat amb el favor del públic: per al dia de l’estrena les entrades estan desapareixent ràpidament i es preveu un nou ple, com el que van aconseguir amb Carmen el passat mes de gener. Per a la segona funció, diumenge, es despatxen més a poc a poc, però Salvador també es va mostrar raonablement satisfeta amb la venda. Amb aquests resultats a la mà, impulsora i patrocinadors (Andbank i Tabandor, els principals) veuen arguments suficients per augurar un segon cartell operístic. “Artísticament estem molt satisfets i amb la resposta del públic, també, així que no veiem impediment per continuar i que puguem créixer i fer-nos estables en el temps”, va apuntar Salvador. Al costat, el director de Tabandor, Albert Mora, coincidia que “no veiem cap inconvenient per no continuar l’any vinent”, mentre Josep Maria Cabanes, des de l’entitat bancària, recordava que “vam parlar d’aquesta temporada, de prova, però no ens plantegem no donar-hi suport l’any vinent, ho intentarem”.
L'elenc
La setmana vinent es donaran cita a Sant Julià tots els artistes implicats en la funció –l’equip sencer són unes cent persones– per iniciar els assaigs generals. Les figures més importants, Guerassim i Ala Voronkov; ell, cantant i director d’orquestra del Liceu barceloní; ella, pianista i violinista. Voronkov assumeix la direcció musical de l’espectacle. I en els papers principals, Salvador, acompanyada per Maria Ponsati, soprano lleugera catalana instal·lada a Friburg; el francès Alexandre Guerrero; el baríton Manuel Mas (que també puja a l’escenari de la temporada dels Amics de l’Òpera de Sabadell), Andrés Jiménez i el tenor Jordi Casanova, que acaba de passar pel Teatre Reial.
A banda, les sinergies amb la gent del país. Amb el Cor de Cambra, sis membres del qual tindran petits papers destacats (no cantats), i l’esbart, que interpretarà coreografies especialment dissenyades per a aquest muntatge per Jaume Torra, el director de l’agrupació.
La vídua alegre, va prometre Salvador, “és un espectacle que agradarà a tot tipus de públic, amb peces cantades que són precioses, molta música de ball i de les poques del repertori operístic que acaba bé, amb un final feliç”. A banda, amb un punt important de comicitat en la trama. “Si el públic riu només una quarta part del que riem nosaltres durant els assaig ja podem assegurar que en sortiran contents”.
I quan la temporada es consolidi al país serà moment, es va comprometre, d’exportar.