Guardons
Àgora Cultural premia els salesians pels 50 anys portant el Sant Ermengol
Casimir Arajol, el veterà fallaire Andreu Cardona, i Àngels Mach i Antoni Pol completen la relació
Cara de ben sorpresos se’ls va quedar ahir al vespre a Àngels Mach i Antoni Pol. Ells, tan avesats a organitzar els premis que cada any atorga la plataforma Àgora Cultural amb motiu del seu Dia de la cultura, poc s’esperaven que els companys els havien fet la jugada d’incloure’ls en la relació de guardonats sense que, com és habitual, se n’adonessin. “Per la vostra aportació a la cultura andorrana a través de la promoció i de la divulgació científica”, els van explicar en l’acte celebrat al vestíbul del Consell General. Mach es va emocionar una mica i Pol s’ho va agafar per la banda irònica: “Però no em penso retirar.”
L’habitual –i molt extensa– cerimònia també va reconèixer altres tasques: la de la comunitat salesiana que durant quasi cinc dècades va estar al capdavant del col·legi Sant Ermengol. Serà el curs vinent quan es complirien els cinquanta anys, justament l’any que marxen. Miquel Calsina, que va sortir d’aquelles aules, va ser l’encarregat de glossar els mèrits per al premi. “Encara que no sé si sóc el més apropiat, perquè sempre disparo a tot allò que es mou.” I això va fer, amb un parlament on no es va estar de recordar que “tots els problemes s’arreglaven a cop de bastó”. Amb tot, van rebre una “molt bona formació” en un col·legi “que no era de pijos”. Una exposició “tan realista” que va ser agraïda pel portaveu dels guardonats. “Als salesians ens ha anat molt bé a Andorra i lamentem la decisió de marxar”.
Casimir Arajol, exdirector del ministeri d’Agricultura i excap de protocol de Govern, entre altres fites assolides en la seva extensa carrera professional des que es va llicenciar com a veterinari, va ser un altre dels premiats sorpresa de l’edició. Home culte i inquiet, gran gurmet i col·leccionista de mussols, encluses, bastons, pintura i, sobretot, llibres que parlin d’Andorra, a qui va definir Antoni Ubach.
La relació de guardonats la completa el veterà fallaire Andreu Cardona Altimir, home sempre ben preocupat, va destacar Albert Roig, per les tradicions i costums del país. El 1969 va obrir el càmping Valira, des d’on va intentar mantenir vives les falles. I el 2014 va participar activament en el projecte de recuperar la tradició, una tasca que va iniciar la carrera cap a la Unesco i la designació de la festa com a patrimoni cultural immaterial.
Precisament en els fallaires, que enguany ocupen la secretaria de la plataforma, va recaure la tasca d’elaborar i llegir el manifest cultural. Amb tasques pendents: “Es fa necessària una tasca de pedagogia per tal de difondre i ensenyar allò que ha fet créixer aquest país amb totes les seves particularitats.” I demandes per als responsables administratius: “Invertir en cultura.”