música

Una antiga fàbrica de paraires i teixidors, nou escenari del FeMAP

Presentació del FeMAPSFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Festival de Música Antiga dels Pirineus, el FeMAP, farà parada a Andorra el 13 de juliol i el 14 i el 25 d'agost, amb tres dels concerts "més luxosos" del d’aquest festival, considerat "el més gran de música antiga de tot Europa", tal com ha definit el seu director, Josep Maria Dutrèn. Els escenaris escollits són el Jaciment de la Roureda de la Margineda, la Casa-Museu d'Areny-Pladolit (tots dos repeteixen) i una antiga fàbrica de paraires i teixidors, ara en desús, ubicada a tocar del Pont de la Tosca d'Escaldes. Aquest darrer escenari és la principal novetat pel que fa a la presència del FeMAP a Andorra, mentre que en línies generals, la gran aposta d'aquest any del festival, el qual arriba a les seva sisena edició, és la de donar-li un component més social. Així, es vol acostar la música a persones amb alguna discapacitat o a gent gran. Hi ha una sèrie d'accions preparades en aquest sentit, ha explicat Dutrèn, tot i que no afectaran al Principat, ja que aquesta tasca més social de la música ja la desenvolupa l'Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (ONCA), ha justificat el director del festival.

Tornant als concerts que tindran lloc a Andorra, la Margineda acollirà el 13 de juliol al grup Capella de Ministrers, els quals faran "un itinerari musical per la Mediterrània de la mà de Ramon Llull i les obres que va escriure", ha destacat la consellera delegada de Molines Patrimonis (patrocinadors del festival), Montserrat Cardelús. Així mateix, i tal com ja s'ha fet en les anteriors edicions, el concert es completa amb una visita guiada al jaciment una hora abans del concert, de la mà d'Albert Villaró.

El 14 d'agost el Museu Areny-Plandolit oferirà un concert de Jesús Fernández Baena i la soprano Raquel Andureza, "l'espanyola més internacional en matèria de música antiga”, ha destacat Dutrèn. Abans del concert, també es repetirà amb la fórmula de visita guiada.

Finalment, el 25 d'agost la formació de la Ritirata oferirà un concert de corda de Boccherini, Haydin i Arriaga, en un escenari fins ara desconegut, una fàbrica deshabitada. El FeMAP s'arrisca amb aquest nou espai per mantenir un dels objectius d'aquest gran esdeveniment de música antiga, que és el de "descobrir o redescobrir part del nostre patrimoni", tal com ha destacat la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert. La ministra també ha volgut refermar la seva aposta per aquest festival, el qual ha definit com un "diàleg entre el passat i el present a través de a música".

Aquest any el FeMAP compta amb la col·laboració de l'Ambaixada d'Espanya a Andorra. L'ambaixador, Manuel Montobbio, ha ressaltat la importància que hi hagi una activitat "que promogui la promoció del Pirineu de manera conjunta". "La música antiga és una manera seductora de projectar-lo", ha afegit.

En línies generals, el FeMAP organitza 43 concerts i compta amb la participació de 28 municipis. S'ofereix al públic 50 packs turístics d'entrada al concert més hotel. A Andorra l'any passat els concerts van deixar 18.650 euros, comptant també la despesa hotelera. Els patrocinadors i el Govern, van fer una aportació de 14.200 euros. Dutrèn també ha volgut destacar que el cartell d'aquest any està elaborat per un il·lustrador andorrà, David Casasayas.

tracking