Infraestructures
Cultura es traslladarà al Rosaleda el 2018
La nova seu del ministeri de Cultura disposarà de 3.500 metres quadrats, amb espais d’exposició i sales polivalents obertes al públic
El setembre del 2018 la major part de les dependències del ministeri de Cultura (faltaran l’Arxiu Nacional per raons de capacitat i la Biblioteca Pública) s’hauran traslladat a l’històric Hotel Rosaleda d’Encamp, segons les previsions del ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, que ahir va convidar la premsa a un recorregut pels espais –uns 5.300 metres quadrats– que en aquest temps s’adaptaran al nou ús. Amb una inversió que estima en uns 6,5 milions. La primera fase, la ja iniciada, es va adjudicar en quatre milions. Pel que fa a la segona, l’import definitiu es coneixerà amb la licitació (de moment, però, el projecte de pressupostos d’enguany preveu per aquesta segona fase una partida de dos milions per al 2018 i una altra d’1,8 per al 2019).
Nou equips tècnics, dues empreses lligades en una UTE (Cevalls-Locubsa), deu subcontractes, i tècnics d’Ordenament Territorial i Cultura treballen sota la batuta dels arquitectes Enric Dilmé i Xavier Orteu, en un projecte que vol “posar en valor un edifici que és diferent de qualsevol altre”, va recordar Dilmé en presentar el projecte, tot citant el poeta Lluís Capdevila, qui va dir de l’establiment que era comparable a qualsevol exclusiu hotel parisenc.
“Les obres es van iniciar l’any passat, quan feia 75 anys del començament de la construcció, i acabaran quan es compleixin els 75 de l’obertura de l’hotel”, va recordar Torres a títol anecdòtic. Un bastiment al qual amb l’ús previst i el projecte iniciat, va insistir, “li volíem donar el prestigi que li cal i la rellevància que té com a element cultural”. L’antic Rosaleda va ser declarat bé d’interès cultural (BIC) en la categoria de monument.
El ministeri disposarà d’una planta subterrània de 2.000 metres quadrats, destinada a zona d’arxius i magatzem. A la primera (on abans hi havia la recepció i les cuines, entre altres serveis), la Biblioteca Nacional compartirà els 1.000 metres quadrats disponibles amb Política Lingüística, i una zona on es podran exposar fons (arqueològics i artístics) del ministeri. Molt fàcil de nodrir i renovar, va recordar el coordinador de Patrimoni, Ricard de Deus, perquè es nodriran dels dipòsits situats just a sota. “Això suposa fer un pas endavant”, hi va afegir, amb referència a aspectes com els 500 metres per a la zona de reserva de béns mobles.
Aquesta primera planta “serà la que més recordi l’ambient original”, va puntualitzar Dilmé. També es mantindran els elements decoratius exteriors, hi va afegir Orteu, començant per les retolacions que recordaran que allò havia estat l’Hotel Rosaleda.
Per damunt, plantes d’oficines no accessibles al públic. I en l’espai adjacent al bastiment, on s’havia aixecat l’habitatge dels propietaris ara derruït, hi haurà un annex de nova construcció. S’hi encabirà el taller del departament de Restauració i espais com ara els destinats als assajos de les produccions de l’Escena Nacional d’Andorra (ENA). També està previst que s’hi puguin celebrar activitats culturals: tallers, espectacles, conferències, etcètera. “La novetat vindrà per aquí, per l’activitat que s’hi pugui fer a partir de les cinc de la tarda, perquè hi hagi 24 hores de vida”, va indicar Dilmé. Per donar-hi suport, un sistema lumínic exterior treballat des de la Universitat Politècnica de Catalunya i que donarà relleu al monument.
La intervenció mantindrà elements originals que es puguin conservar, com ara les escales de marbre, avui cobertes amb taulons, va assenyalar Orteu. Un projecte que respectarà les tècniques constructives originals, dutes a terme amb tecnologies innovadores.