Reportatge

Youtube arrasa a les llibreries

Si el vídeo va matar l’estrella de la ràdio, ara és Youtube el canal que amenaça de deixar KO la figura televisiva que salta a l’arena editorial per embutxacar-se bons rèdits de la seva imatge. Els llibres de ‘youtubers’, un èxit extraordinari entre els joves lectors.

Youtube arrasa a les llibreriesXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

fectivament, la televisió perd terreny a favor de Youtube: els nois segueixen els personatges més populars de la xarxa, que es converteixen en els nous mediàtics”. Qui ho diu és la llibretera Pamela Méndez, qui apunta que estan entrant en un nou fenomen editorial. Que protagonitzen, no obstant això, els lectors més joves, una franja d’edat dels vuit als dotze anys i, en tot cas i per a certs títols, difícilment per a lectors que superin els 25 anys.

Davant la demanda, i pel fet que ja escasses editorials se sostreuen a la moda, va optar per obrir una petita secció especialitzada. On les estrelles són aquest parell de youtubers –esquius i antipàtics amb la premsa, per cert– que es van instal·lar al país: Vegetta777 i Willyrex, els número dos i tres a Espanya, respectivament, pel volum de seguidors: uns dotze milions de subscriptors el primer i al voltant de set el segon. El llibre es presenta com una història il·lustrada i inspirada en l’univers dels videojocs.

Entre els compradors d’aquestes propostes signades per estrelles mediàtiques a la xarxa hi ha sovint, explica Méndez, els que formen part de grups d’escolars –de Catalunya i València preferentment– que fan un salt a Andorra. “Tenen tanta sortida que quan m’arriben els catàlegs de les editorials jo ja els demano per defecte”, argumenta.

Aquest corrent comença a deixar-se sentir també en els préstecs que fa la biblioteca pública de Govern, comenta la directora, Inès Sánchez. No és un vendaval, “però van sortint, van fent el seu camí”. També és cert que són publicacions que estan començant a arribar al mercat.

Si aquesta és una de les tendències de lectura de cara a l’estiu, una altra de les que apunta Méndez és la dels llibres per acolorir per a adults, una tècnica contra l’estrès que sembla fer fortuna. I, novament, la línia dels sucs i batuts verds, per allò de fer l’últim intent de cara a l’operació biquini.

Modes a part, l’estiu es presta, com sempre, a agafar aquells llibres –voluminosos normalment– que no s’han pogut llegir durant l’any o a les lectures considerades lleugeres. Així que l’estiu és, sobretot, temps de novel·la negra, recorda Anna Riberaygua. La vídua, de Fiona Barton, se situa entre els títols més demanats, seguit molt de prop per El libro de los Baltimore, de Joël Dicker. I en el gènere romàntic, Yo antes de ti, de Jojo Moyes, incrementa vendes just abans que s’estreni l’adaptació al cine.

tracking