Propostes
Els Vespres ja són al carrer
Josep Roig manté la programació estiuenca, però retalla el pressupost quasi en una quarta part
El nou equip de cultura lauredià encapçalat per Josep Roig manté el compromís amb els Vespres d’estiu lauredians, un dels vaixelles insígnia de la programació cultural a la parròquia –festa major a banda–. Però aquesta edició patirà una important retallada en la programació: s’hi destinen uns 5.000 euros menys, amb un pressupost que finalment queda en 16.000 euros. Algunes de les activitats que es feien des del departament, va argumentar el conseller, es van deixar de programar perquè “amb les xifres d’espectadors a les mans no compensava el fet de destinar-hi diners”.
En la programació finalment presentada, i que arrenca el proper dia 4 de juliol, destaca l’espai per a la música del país –amb Love It, amb ritmes gipsy jazz, i l’Ensemble Ad Libitum en clau de clàssica–, així com la renovada aposta pel cinema a la fresca. Amb un cartell eclèctic però que recull propostes que han tingut un pas d’èxit per la taquilla: Ocho apellidos catalanes, d’Emilio Martínez-Lázaro, iniciarà la programació, dilluns vinent; l’11 de juliol es projectarà Everest, el film de Baltasar Kormákur que explica l’allau devastadora patida per un equip d’escaladors. I el 18, Barcelona, nit d’hivern, de Dani de la Orden. Les projeccions, a la plaça Major. La resta de propostes, com és habitual, es desplegaran per les places Sant Roc i de la Germandat i l’avinguda Rocafort en el cas de les esportives.
Jazz, havaneres, òpera
En l’apartat musical, els andorrans Love It, trio encapçalat per Landry Riba amb Carina Ventura i Héctor Pérez, obriran el cartell. També de jazz serà la proposta de Sommeliers, cinc dones vocalistes que mariden versions de clàssics de Frank Sinatra passades pel tamís de la clàssica. Després, els gironins Les Anxovetes, amb un repertori d’havaneres actualitzat. I per tancar l’apartat, Ensemble Ad Libitum (en aquest cas, amb escenari instal·lat al Museu del Tabac). Una proposta clàssica amb àries molt populars com Carmen o La flauta màgica.
En l’àmbit de les arts escèniques, Hermanos Infoncundibles aixecaran el teló, el proper dia 7, amb l’espectacle Diabolo clasic metal, una proposta que lliga malabars, música i amb tocs d’humor. La mateixa fórmula que emprarà Andrea Fidelio, amb On the Air: un discjòquei que manipula vinils, barrets i allò que se li posa pel davant a ritme de beat box.
La tercera proposta canvia lleugerament de registre i, tot i seguir en les arts circenses, se centra en el clown: Ganso & Cia presenta Mediopelo, muntatge on un home decidit a sobreviure en un món en crisi com artista de varietats.
La programació torna a incloure propostes d’esport al carrer i les llegendes a la llum de la lluna: hi haurà quatre sortides pels carrers del poble de la mà de la titellaire i actriu Assumpta Mercader.
EL CICLE D'ORGUE TAMBÉ TREU EL NAS
Un altre dels clàssics de la programació estiuenca també anuncia la seva aparició, el Festival Internacional d’Orgue, que enguany arribarà a la dissetena edició. A falta de conèixer la programació complerta, que presentaran la segona quinzena del mes vinent, ja es coneix alguna de les cites: el Duo d’orgue i oboè d’amor que interpretarà l’organista Saskia Roures acompanyat per Franciso Gil a l’oboè. Serà el 13 d’agost a l’església de Sant Iscle i Santa Victòria de la Massana, en el marc d’un cartell que sol oferir un recorregut musical per aprofitar les diferents sonoritats dels instruments existents al país, a les esglésies de Sant Pere Màrtir d’Escaldes-Engordany i Sant Esteve d’Andorra la Vella, a banda de la massanenca.
Roures, que ja va passar pel cicle l’any 2012, és una organista saragossana que es va formar a la Universität für Musik und darstellende Kunst de Viena amb Michael Radulescu, un dels professors més influents en el seu camp. La seva activitat com a organista i clavecinista l’ha portat per cicles internacionals arreu d’Europa i a col·laborar regularment amb l’Orquestra Barroca de la Universidad de Salamanca i el grup El Trovar de los Afectos. A banda, és professora al Conservatori Superior de Música d’Aragó. En la seva anterior actuació al Principat va interpretar, entre altres peces, Pasacalle glosado de la qual és autor el director artístic del festival d’orgue, Ignacio Ribas Taléns.