Equipaments
El comú negocia amb un privat l'espai dels frescos de Santa Coloma
La corporació local i el ministeri de Cultura opten pel terreny que ara ocupen una zona d’aparcament i un talús enjardinat com a millor opció
El comú d’Andorra la Vella i el ministeri de Cultura tenen clar quin és el terreny on s’hauria d’aixecar el futur i definitiu emplaçament dels frescos de Santa Coloma. L’emplaçament “més idoni”, segons va explicar el cònsol menor de la capital, Marc Pons, se situa immediatament per sota de l’església –de la que van ser arrencats els frescos a principi del segle passat–, en un àrea on ara hi ha zona d’aparcament i un talús enjardinat. Es tracta d’un terreny privat, “però també subjecte al pla d’urbanisme i que, per tant, pot convertir-se en una part de cessió de la propietat, es pot concentrar aquí la cessió que hagi de fer la propietat”, va recordar Pons.
És la parcel·la desitjada per ambdues administracions que, no obstant això, compten amb un pla B, per si de cas. L’altra opció que preveuen se situa uns metres més allunyada de l’església, a la rotonda que hi ha just davant, on es va construir el parc d’Enclar, amb zona enjardinada i aparcament. L’edifici, si fos necessari, ocuparia un extrem (el de la dreta mirant des de l’església). En aquest cas, va puntualitzar el cònsol menor, “el pla d’urbanisme permet que una de les tres parcel·les la pot utilitzar el comú, on l’ús de superfície és públic encara que sigui de propietat particular; però si no es construeix pots utilitzar-lo com a zona enjardinada, com un bé públic”. En aquest cas, va afegir, no caldrien negociacions perquè no quedarien afectats els drets de construcció del propietari, “ni tampoc la vialitat, que es pot canviar en aquesta zona”.
Reunions
Amb les idees clares sobre el terreny que volen, i algunes reunions dutes a terme amb la família propietària, el que Pons no es veu amb cor de preveure és un termini per tenir el procés enllestit. “La intenció és que sigui al més ràpid possible, hem fet totes les negociacions perquè això es pugui desbloquejar. Hem plantejat la possibilitat a la propietat i tenim l’acord verbal, no hi hauria cap problema”. No hi ha “cap escull”, va assegurar. Amb tot, simplement, “ ells plantegen uns interessos legítims i s’han de defensar i nosaltres també, perquè al cap i a la fi els frescos són a Santa Coloma, on han d’estar: malament rai que estiguessin a Pal o al Casamanya”.
A banda de les negociacions amb el propietari de la parcel·la, “també hi ha tota una zona del pla d’urbanisme que afecta altres propietaris i hem de veure que tothom estigui d’acord”. Així, va indicar Pons, estan revisant el pla d’urbanisme per veure quines compensacions es podrien establir amb els afectats.
No zones inundables, assegura
El cònsol menor va descartar que els terrenys triats hagin de patir cap problema d’inundabilitat. “No és que estiguem parlant d’un Louvre on quan puja el Sena has de portar les obres cap a dalt”, va ironitzar, per afegir que “pots instal·lar al principal la recepció, en un terreny ben drenat, amb tecnologia d’avui, i no té perquè tenir problemes.”
“Entenc que l’obra, els frescos, estarà en una zona elevada, en cap cas una planta baixa”, va interpretar. Una altra manera de veure l’edifici “semisoterrat” que ja fa un temps va anunciar la ministra Olga Gelabert. “Jo visualment no veig res que sigui semisoterrat, és més, entrat en el talús que semisoterrat en tot cas”, va considerar Pons.