reportatge

L'escenari dels zombis

Andorra es converteix en el paisatge que recorren com un ‘road trip’ els morts vivents de la nova novel·la de David Arrabal, ‘Proyecto Dante’. Sense voler ser una guia, l’escriptor explica que és una forma de donar a conèixer el patrimoni natural i cultural del Principat.

L'escenari dels zombisFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

ndorra es converteix en un escenari per als morts vivents que creuen de dalt a baix el país, en la novel·la Proyecto Dante (Editorial Egarbook, SL), l’última obra de l’andorrà David Arrabal.

Tot comença quan un terrorista islàmic, que vol creuar el país per transportar armes, és detingut a la capital. Llavors, activa una de les mocions. Uns dies més tard, un home que camina sol amb un gos, que és l’autor del llibre, veu com un meteorit creua el cel. Tot això, provoca que els morts s’aixequin de les tombes i comencin a caminar per un ambient fred, nevat i el Principat ple de turistes que vénen a esquiar per Setmana Santa. A més dels zombis, els altres personatges principals de la novel·la són la Meritxell, una policia andorrana “novella”, i O’Rheil, un agent d’Interpol d’Irlanda “acabat”.

El llibre, diu Arrabal, és com un road trip per a llocs emblemàtics del país, especialment de la capital, de la qual apareixen llocs tan concorreguts com el Parc Central, els centres comercials Pyrénées o Andorra 2000, així com Caldea. A més, altres escenaris que apareixen il·lustrats a la novel·la són el llac d’Engolasters o Sant Joan de Caselles. “Es pot fer una ruta per on passen els personatges”, assenyala.

Tot i així, l’autor adverteix que no és una guia sobre el Principat, sinó que dóna petits detalls en breus descripcions de llocs característics per mostrar les riqueses d’Andorra fora de les seves fronteres, principalment a Espanya, on també es distribueix el llibre i el gènere de morts vivents té “molta tirada”, segons Arrabal. Amb això, es vol interactuar amb el lector, que si després té interès per un dels llocs pot cercar més informació a Internet. “Jo faig una descripció mínima i a través de Sant Joan de Caselles, per exemple, pots buscar tot el que és el romànic andorrà”, indica l’autor.

Una altra de les idees amb les quals vol trencar el llibre és amb la imatge que es té del Principat, que es coneix “pel blanqueig, el tabac i poca cosa més. És una manera de veure el país diferent”, diu Arrabal.

La trama de la novel·la es desencadena en dotze hores i en un ambient apocalíptic i caòtic en el qual els països veïns tanquen les fronteres perquè els morts vivents no puguin creuar-les. En aquest context, la geografia muntanyosa andorrana pren una transcendència vital. “Aprofitant la geografia del país, que són tot valls, i amb el tancament de les fronteres, he utilitzat aquesta angoixa, una mica claustrofòbica”, detalla Arrabal.

tracking