Reportatge

L'orgue que va sorgir de l'amor

El músic espanyol Raúl Prieto farà avui a Andorra el seu primer concert íntegre a l’exterior amb l’orgue virtual que ha fabricat per poder tocar al carrer

L'orgue que va sorgir de l'amorFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

"Quién no hizo alguna vez locuras por una mujer?”, canta el grup de rock dur gallec Los Suaves. L’organista espanyol Raúl Prieto pot dir que ell sí, que n’ha fet. El fruit d’aquella bogeria d’amor estarà avui a la plaça de la Vall d’Andor­ra la Vella, escenari del primer concert del XVII Festival internacional Orgue&nd. Es tracta de l’orgue virtual que Prieto va crear al seu domicili d’Arbúcies, a la comarca catalana de la Selva, i que va fer traslladable amb l’únic objectiu de poder fer concerts amb la seva parella, pianista professional. “L’orgue me’l vaig fer jo. I el vaig fer transportable per amor. Per tocar junts”, va explicar ahir l’organista en la presentació del primer dels cinc concerts programats per a aquest estiu.

Un tret de sortida que escapa de l’habitual en aquest tipus de recitals. Serà a l’aire lliure i no en una església, espai natural de l’orgue. “L’orgue és un instrument fascinant, però no podem perdre de vista que normalment es toca a les esglésies i que això pot fer que moltes persones es frenin a l’hora d’assistir-hi”, va indicar el músic, que hi va afegir que “és per això que el trec al carrer. Perquè la gent que passi per Casa de la Vall es trobi un orgue on no se l’espera i si li agrada després vagi a una església o a una sala de concerts a escoltar-lo”. I per fer més fans d’un instrument que “a Espanya, només passa aquí, té el tòpic que sona malament i que és avorrit”, presentarà un repertori de clàssics populars d’aquest instrument amb peces de Bach, Wagner, Liszt, Debussy i Buxtehude. És un concert que “toca molts pals, amb molta vida i molta energia”, va dir l’artista.

Però què es trobaran els espectadors avui a partir de les deu de la nit a plaça de la Vall (si plou el concert es farà al vestíbul del Consell General)? “Es trobaran un instrument virtual amb totes les capacitats sonores que té un orgue tradicional.” En aquest cas té gravats 15.000 sons de 15.000 tubs diferents. I té 128 registres. Quan, per exemple, el de l’església de Sant Esteve en té 33. “L’orgue és un instrument de 2.000 anys d’història complex. Una màquina de complicació desbordant”, va assenyalar Prieto, que va explicar que els electrònics tenen un so tan perfecte que els allunya de la realitat. “Ni un instrument ni un músic són perfectes. La imperfecció fa que la música soni natural”, va dir Prieto, que va afirmar que quan va construir el seu orgue “vaig introduir un algoritme que busqués els errors que té un instrument natural”.

El músic és organista titular del Sursa Concert Hall i professor de la Universitat Estatal d’Indiana, als Estats Units. “És un dels organistes més brillants de la seva generació”, va indicar ahir el director artístic del festival, Ignacio Rivas, en la presentació a l’ambaixada espanyola d’un concert que també s’emmarca en els actes de la capitalitat cultural iberoamericana i que compta amb el suport de la Fundació Crèdit Andorrà. Prieto tocarà a la plaça de la Vall amb quatre teclats i ho farà com si ho fes “al Palau de la Música i es rebentessin les parets amb aquestes meravelloses muntanyes de fons”.

tracking