Reportatge
Ballar desafiant l'altura
El Centre de Congressos Lauredià acollirà el primer espectacle de dansa vertical, un ball que es fa sobre la façana d’un edifici. L’exhibició, que tindrà lloc el 23 de setembre, la faran set ballarins ‘amateurs’, que van començar a preparar el ‘show’ el cap de setmana
Un ball que no està fet per als que tenen por a les altures. Això és la dansa vertical, un espectacle de ball que es fa sobre la façana d’un edifici. Per primer cop, Andorra acollirà un espectacle d’aquestes característiques i es farà el divendres 23 de setembre en el Centre de Congressos Lauredià i en el marc de la Fira Medieval de Sant Julià. Mònica Vega, membre de l’equip directiu de l’Escena Nacional d’Andorra, que promou el muntatge, explica que l’espectacle el faran ballarins amateurs que van començar a assajar el cap de setmana passat sota les ordres de Sheila Ferrer, que fa més de dotze anys que es dedica a aquesta art, del qual també fa anys que en fa classes. Ferrer també és especialista en dansa clàssica.
Al taller s’hi van apuntar un total de set alumnes. “Es va formar un equip molt unit”, assegura Vega. Segurament, bona part d’això és perquè van passar moltes hores junts d’assaig. En concret vuit hores al dia d’esforç i tenacitat. No és una dansa senzilla ni fàcil, ja que requereix molt esforç físic i postural. Això es deu al fet que els ballarins realitzen les seves coreografies penjants amb un arnès, però sempre amb els peus sobre la superfície de l’edifici. “Si no ho has fet mai, és tot un repte, sobretot, per l’alçada”, esgrimeix Vega, que exposa que els ballarins també van fent les coses sense saber què han de fer ben bé, perquè és clar, no és el mateix ballar sobre un terra pla que en una façana.
Malgrat de les dificultats que comporta aquest estil de dansa, Vega assegura que els ballarins ho van fer molt bé en els primers dies d’assaig. “Molts havien fet abans escalada o dansa i estaven preparats”, relata. És per això que en les pròximes sessions, que es faran el 2, 3 i 4 de setembre, els ballarins ja deixaran de practicar a la paret d’assaig i entrenaran directament a la façana del Centre de Congressos Lauredià, l’escenari de l’espectacle. A més, els participants del taller entrenaran dies abans de la representació del 23 de setembre, que realitzaran íntegrament els alumnes del curs.
Quan Vega va veure la possibilitat de poder organitzar aquesta activitat no va dubtar ni un segon, ja que al Principat mai s’havia fet ni un taller ni un espectacle d’aquestes característiques. “Vaig optar per aquest curs perquè és una altra manera d’utilitzar el cos i de comunicar-se”, precisa Vega. Tot el ball es fa amb els peus recolzats a la façana. També es poden quedar moments en suspens, tot depèn de la coreografia. El que més li agrada a Vega d’aquesta art és “la sincronització dels ballarins entre ells i amb la música”.
El dia de l’espectacle
Tot i que encara es desconeix l’hora en què es farà la representació, Vega apunta que serà cap a la tarda i abans que es pongui el sol. “No volem que es faci a la nit perquè es veu millor amb la llum del dia”, precisa Vega. Reconeix que també pot ser un espectacle nocturn, però això depèn de la tècnica que es decideixi utilitzar. En aquest sentit, Vega va argumentar que la coreografia que està preparant la Sheila Ferrer amb els seus alumnes està pensada per ser un espectacle diürn. També van optar per aquesta opció, ja que la representació es farà de manera gratuïta i es vol atreure tot tipus de públic, fins i tot el familiar. Per això també s’exhibirà l’espectacle en un horari en què hi puguin anar nens.