Música

El festival de música antiga guanya un 15 per cent de públic

El festival, amb un bon estat de salut, ja que creix tant de nombre de públic com de pobles que acullen els recitals

El festival de música antiga guanya un 15 per cent de públicXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) consolida el seu bon estat de salut. Des que va néixer, ara fa sis anys, a cada edició ha incrementat el nombre de pobles que acullen concerts i de públic. Enguany, 4.800 persones han acudit als 43 concerts que s’han ofert a 28 municipis dels Pirineus. Això suposa un increment del 15% del públic assistent, tot i que enguany s’han realitzat dos concerts menys respecte als 45 del 2015. “Estem en millor salut que l’any passat, però esperem que pitjor que el 2017”, va ressaltar al Diari Josep Maria Dutrèn, director del FeMAP. En aquest sentit, va relatar que cada any han tingut un creixement “constant” pel que fa al nombre de públic, per la qual cosa va destacar que no té cap dubte que el 2017 “tornarà a créixer una mica”.

Més turistes als concerts

L’antiga fàbrica de Paraires i Teixidors d’Escaldes-Engordany va acollir ahir el quartet de corda de Ritirata, en el que va ser el darrer concert d’enguany de la cita musical a Andorra. Aquesta formació toca avui a la Seu d’Urgell i demà tanca el certamen a Alp. “Estic molt satisfet perquè a part de l’increment, la percepció dels concerts és que hi ha més turisme i se sent parlar més francès i anglès que altres anys”, va ressaltar Dutrèn.

Pel que fa al nombre de municipis que han acollit el festival, enguany n’hi ha hagut sis més: Salàs de Pallars, Vilaller, Vall de Boí, Llívia i Organyà. En aquesta sisena edició, 28 localitats han estat la casa d’aquesta cita musical. La gran majoria, fins a 24, catalanes, mentre que del Principat han estat tres: Andorra la Vella, Ordino i Escaldes-Engordany. En el cas de França, Bourg-Madame és l’únic municipi que ha albergat el FeMAP. De cara a l’any que ve, va assegurar Dutrèn, encara esperen incrementar més el nombre de localitats, ja que han rebut noves peticions que començaran a valorar a partir del mes de setembre. Mentre que a Catalunya qualsevol poble que es vulgui adherir ho ha de demanar, a “Andorra és diferent perquè es fa tot a través del Govern i qualsevol parròquia en pot ser beneficiària”, va precisar el director del festival.

En el marc d’aquest certamen s’han organitzat 43 concerts per pobles dels Pirineus. Andorra n’ha acollit tres. El jaciment de la Margineda va ser la seu del primer espectacle on va actuar la Capella de Ministrers, que va fer un repàs per les músiques de la Mediterrània de l’època de Ramon Llull, de qui es commemoren els set-cents anys de la seva mort. La segona exhibició va anar a càrrec de la soprano Raquel Andueza i el tiorbista sevillà Jesús Fernández i va tenir lloc a la Casa d’Areny-Plandolit. El tercer va ser el d’ahir d’Escaldes. “El Festival està anant molt bé”, va valorar Ivan Sansa, responsable d’Acció Cultural. En el cas d’Andorra va assenyalar que als tres concerts hi han assistit al voltant d’unes 300 persones.

Com a novetat d’enguany s’ha organitzat el FeMAP social, amb el que s’ha volgut portar la música, a través de quinze concerts, a centres amb col·lectius d’exclusió social com persones amb discapacitat, amb problemes de salut mental o gent de la tercera edat. Segons argumenta Dutrèn, el 80% del festival es finança amb diners públics de les institucions catalanes o andorranes, per la qual cosa van considerar que han d’actuar amb “vocació pública” i tenien “l’obligació moral que la gent amb risc exclusió no quedés marginada de la cultura”.

En un altre context, ahir la botiga andorrana TessArt, d’objectes de decoració i coses per a la llar, va rebre el primer premi del concurs d’aparadors del FeMAP, que se celebra el juliol i hi van participar uns 50 establiments. En l’acte, a més de Dutrèn, també van assistir-hi la directora del departament de Promoció Cultural i Política Lingüística, Montserrat Planelles, i el director de la companyia La Ritirata, Josetxu Obregón.

LA XIFRA

150 persones han adquirit un pack turístic, que inclou l’entrada del concert i una nit en un hotel. També es vol aprofitar la cita musical per promocionar el territori. Per això, s’han organitzat 22 visites a museus, jaciments, monuments o entorns naturals. En el cas d’Andorra es podia visitar el museu Plandolit i el jaciment de la Roureda.

El festival de música antiga guanya un 15 per cent de públic

tracking