Patrimoni
Oposició al projecte de Sud Ràdio
Velles Cases Andorranes demana que la infraestructura es mantingui tal com està i es converteixi en un centre d’explicació del llegat radiofònic d’Andorra
Des de l’entitat Velles Cases Andorranes es van mostrar contraris a la possibilitat que es converteixi en una instal·lació esportiva l’emblemàtic edifici de Sud Ràdio, una emissora que va deixar de funcionar als anys vuitanta i l’immoble roman tancat. “Tenim una preocupació, que és Sud Ràdio, que està en molt bon estat i pensem que aquí hi ha un actiu cultural i turístic que hauríem de cuidar i no convertir en un centre esportiu”, va assegurar Claude Benet, president de l’entitat.
A final de juliol, el Govern va anunciar que adjudicava les obres per convertir aquesta instal·lació, situada al cap del port d’Envalira, a 2450 metres d’altura, en un centre residencial en alçada medicoesportiu d’Andorra (Cramea). L’empresa Centre Esportiu Sostenible 2508 SLU serà l’encarregada de la construcció, l’explotació i el manteniment per un termini de 40 anys. El Cramea vol ser un equipament perquè els esportistes s’entrenin, es recuperin o es facin tractaments en una zona muntanyosa i en una altura considerable.
“És una de les nostres preocupacions, el Govern té un altre objectiu i intentarem defensar que Sud Ràdio es quedi com està”, va defensar Benet.
El president de l’entitat Velles Cases Andorranes, però, encara va un pas més enllà i va exposar que també demanaran a l’executiu que a aquest edifici se li “pugui donar una explicació i un contingut” sobre el món radiofònic d’Andorra. En aquest context, va relatar que aquesta cadena, junt amb Ràdio Andorra, van ser “la gran publicitat” del país durant bona part del segle passat. En aquest sentit, va apuntar que Sud Ràdio arribava fins a Txecoslovàquia i el Marroc, mentre que Ràdio Andorra fins a les costes d’Argentina i Escandinàvia i de l’Àfrica. “Pot ser que parlem de tot això i no el tirem així tan alegrement fora de la nostra història”, va emfatitzar Benet, que va agregar que no només és important preservar el patrimoni més antic com pot ser el romànic, sinó també “el passat recent com ser l’emblemàtic edifici de Sud Ràdio”.
Per la seva part, des del Govern, Ricard de Déus, coordinador de Patrimoni, va assenyalar que aquesta instal·lació “és un edifici inventariat” i que, per tant, “si alguna cosa es va fer, va ser demanar que l’edifici no es malmeti o no es toqui. Això s’ha fet i en el plec de base hi era”. En aquest sentit, tal com va recordar De Déus, el plec de bases de la concessió recollia que “hi ha un aspecte cultural que s’ha de prendre en consideració, hi ha un espai commemoratiu relacionat amb el món de la ràdio i ha de ser i serà”. Tot i així, De Déus no va voler donar més detalls d’un projecte del qual s’acaba de donar la concessió i s’està treballant. Segons va informar al juliol el Govern i va repetir De Déus, al setembre s’explicarà el projecte. De moment es desconeix què es farà amb el material de Sud Ràdio.
BENET, DISPOSAT A INTERVENIR PEL CASAMANYA
Claude Benet, president de l’entitat Velles Cases Andorranes, es va mostrar disposat a fer de mediador entre el comú i el quart d’Ordino per buscar una sortida a l’hotel Casamanya, que fa anys que està tancat i s’està deteriorant. Des de Velles Cases Andorranes es desconeix en quin estat es troba aquesta instal·lació, ja que està clausurada al públic, però posen en relleu que des de fora “es veu que és un edifici que ha patit perquè ha estat tancat molts anys”. En aquest sentit, va argumentar que “el pas del temps marca” i si no s’actua en aquest immoble “hi ha un perill que caigui o que hi hagi vandalisme dins”. Benet va proposar que es converteixi l’antic hotel Casamanya en un centre d’interpretació sobre el turisme. “Va ser un hotel important que està abandonat. Podríem tenir una explicació de l’hoteleria andorrana en aquest edifici”, va apuntar Benet.