Reportatge
El mal senyor i els vassalls
Martí de Moles, un noble de l’Alentejo, va arribar a Andorra al segle XIV, expulsat pel rei arran d’un conflicte amb els vassalls. És l’origen de Casa Molines.
Al voltant de set mil documents, que es remunten fins al segle XIV, conté el fons documental de Casa Molines, que ahir esdevenia protagonista de les Jornades Europees del Patrimoni. A partir de tota la documentació que conserva, l’arxiver i historiador català Narcís Castells va aconseguir elaborar un arbre genealògic on consten fins a 34 generacions i on queden reflectits els orígens familiars. El fons està digitalitzat i alguns dels documents més destacats, nou d’ells, es van exhibir al públic que va participar en una visita, al voltant d’una vintena de persones.
Montserrat Cardelús, consellera delegada de Molines Patrimonis, va explicar als assistents com la família va recalar al Principat, amb Martí de Moles, un noble que havia lluitat al costat del rei Alfons IV, cosa que li donava dret a ocupar unes terres i explotar-les. “Però no va ser gaire bon senyor”, va relatar Cardelús, ja que es va enfrontar amb els seus vassalls. El rei es va posar de la banda dels vassalls i el senyor va reaccionar de la pitjor manera: en va executar una dotzena d’ells a la plaça del poble. Com a consqeüència d’aquest fet, va ser expulsat i va recalar a Anserall primer i finalment a Andorra, on va fundar la família, que generació rere generació arriba fins a l’actualitat. La denominació de Casa Molines es va adoptar amb el matrimoni de Núria Moles Lladó, pubilla i filla única, amb Antoni Maestre, àlies el Molines. El matrimoni es va instal·lar ja al costat de l’església de Sant Esteve.
Cardelús va considerar positiu obrir els arxius privats a la població.