Reportatge
Memòria en llibres
De les vel·leïtats poètiques del coronel René Baulard, qui va comandar els gendarmes francesos destacats a Andorra als anys trenta, en va quedar constància en un poemari, ‘L’Andorrane’, editat per E. Leseuvre. Una de les curiositats que ahir exhibia la Biblioteca Nacional.
L’exemplar signat per Baulard forma part de la col·lecció que va reunir la família Casal, els propietaris de l’emblemàtica editorial Casal i Vall. Un fons que van cedir a la Biblioteca Nacional al 2013, després de l’enderroc –protestat des d’alguns sectors– de l’edifici del carrer Pompeu Fabra, que va acollir la impremta des del 1961. Ara, després de la feina de catalogació dels aproximadament 1.700 documents, entre material imprès i discogràfic, la Biblioteca Nacional l’ha mostrat al públic en una activitat que es va desenvolupar ahir, en el marc de les Jornades europees del patrimoni.
Del fons bibliogràfic reunit per la família –en particular, Narcís Casal, de qui també es van descobrir recentment unes sèries de fotografies històriques–, la Biblioteca Nacional destaca exemplars històricament importants, com el Plan de reforma adoptat en las valls de Andorra: per lo nombrament de consellers, cònsuls y demés autoritáts i comissionáts, que han de constituir lo gobern general y de cada parroquia, y enténdrer en la administració de las cosas comunas, és a dir, el document signat pel síndic Guillem d’Areny-Plandolit i el bisbe Caixal al 1866.
La visita va servir per recordar la història de l’editorial, la més potent al país i que va néixer l’any 1956, amb els tallers instal·lats a Sant Julià de Lòria, després de dues curtes aventures en la història de l’edició andorrana: Edicions Valentí Claverol es va crear al 1945 i va publicar dos llibres, i al 1952 Edicions Maier, que únicament va produir un títol.
L’exhibició, a l’edifici dels Marginets on la Biblioteca Nacional té els dipòsits, va mostrar també el títol icònic del segell: la Bíblia encarregada per l’abadia de Montserrat, en llengua catalana. Se’n van fer sis edicions completes entre els anys 1970 i el 1992, a banda de cinc del Nou Testament, entre el 1961 i el 1988. L’exemplar exhibit serveix per recordar que la major part de l’obra publicada per Casal i Vall va ser de tipus religiós, per no provocar cap confrontació amb el bisbat, segons van recordar a la presentació. Tot i que també van sortir dels seus tallers obres de Camilo José Cela, Ernest Hemingway, Stendhal, Boccaccio o Graham Greene. Molts noms que a Espanya estaven vetats per la censura. Les editorials catalanes Lluís de Caralt i Lluís Miracle són les que més títols van encarregar als serveis d’impremta. Però també van treballar per a Alfaguara o Vergara.
El recorregut també va permetre descobrir la important col·lecció discogràfica (un total de 297 documents), amb rars exemplars de discos de pedra i vinils amb excel·lents gravacions de música clàssica.
I altres curiositats per completar el coneixement d’una empresa emblemàtica, com el reglament intern per als treballadors o les matrius que es van fer servir per imprimir algunes obres, així com el catàleg de preus i títols.