música

Un SaxFest amb més pes

El festival impulsat al voltant del saxòfon tindrà presència al llarg dels sis mesos previs, amb concerts en diferents espais

Un SaxFest amb més pesXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Va néixer com una aventura incerta i s’encamina cap a la cinquena edició, la de la primavera vinent, no sols com un festival consolidat sinó com un esdeveniment amb més pes, que creix i es ramifica. El SaxFest no quedarà ja circumscrit a la setmana del certamen pròpiament, sinó que hi haurà propostes al llarg dels sis mesos precedents. Començant ja, amb un concert programat per al 7 d’octubre –dels French Flair Trio, a la Borda Pairal–.

Però no és l’única novetat al voltant del festival impulsat per Efrem Roca i l’Associació de Saxofonistes del Principat. També amplia la part competitiva i a banda del concurs per a professionals (que ha atret en els últims anys músics d’arreu de primer nivell) hi haurà un certamen obert als estudiants. Amb categories infantils i juvenils: de fins a tretze anys, fins a setze i fins a dinou. “És una idea que ja em voltava pel cap, però també he anat rebent peticions de professors i escoles de fora perquè ho fes”, argumenta Roca, per a qui és una nova manera d’impulsar l’afició al seu instrument. Que no està pas malament al país, considera: ell té una classe de més d’una vintena d’alumnes. Bona xifra? “És una de les aules [de l’Institut de Música] amb més salut”, diu.

A més, amb propostes com el SaxFest i ara el concurs per a estudiants l’interès encara s’intensifica. “Recordo com als temps del concurs Montserrat Caballé creixia l’àmbit de la lírica, coses com aquesta li donen volada” a una disciplina. A banda, incita els estudiants a preparar-se més a fons, a implicar-se més: “Normalment en un concurs poses el llistó alt i qualsevol que s’hi vol presentar assoleix molt bon nivell.”

Voluntaris i institucions

I no és que els seus alumnes no estiguin implicats, perquè de fet l’equip d’organització es nodreix d’ells, com a voluntaris, per a certes tasques. S’ho han fet seu, explica, i en alguns aspectes ja funcionen autònomament. “L’organització és cert que es complica, però cada cop ho tenim més per la mà i es fa més fàcil”. També les institucions “s’hi bolquen més cada cop”, agraeix Roca, que compta amb el suport de patrocinadors privats, el comú d’Andor­ra la Vella i el Govern.

Tornant a les noves propostes que fan augmentar al SaxFest, l’organització del Bariton Congress, trobada de professionals de caràcter itinerant, es va posar en contacte amb Roca per proposar que Andorra sigui el 2017 la seva seu, en el marc del festival. “Que m’ho hagin proposat fa pensar que estem agafant molta veu també internacionalment”, confia. No és que arrossegui multituds, perquè és un congrés molt específic, d’un àmbit molt concret i reduït, però sí garanteix prop d’una vuitantena de músics de primer nivell. “No és tant el volum de gent que pugui atreure com que aconsegueix donar prestigi al festival”, insisteix el professor de l’IM.

Mentre arriba, la cita més imminent és al concert de la banda liderada pel francès Raphael Illes, que farà parada a Andorra, de camí a una gira per Espanya.

tracking