patrimoni

Cultura celebra la declaració de BIC del fons Alsina amb una instal·lació

L’edifici administratiu de Govern exhibeix durant la setmana un tast del llegat fotogràfic

Cultura celebra la declaració de BIC del fons Alsina amb una instal·lacióFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’estona de cua al servei de Tràmits del Govern serà, durant la setmana vinent, més amena: els ciutadans podran entretenir l’espera amb la instal·lació amb què el ministeri de Cultura vol celebrar la inclusió del fons audiovisual cedit per Josep Alsina Martí en el catàleg de béns d’interès cultural (BIC). El muntatge recrea l’estança habitual del fotògraf i exhibeix, en un audiovisual, una petita part de l’immens llegat fotogràfic que va deixar al país: al voltant de vint mil negatius plàstics (pel·lícula de diferents formats) i al voltant d’un centenar de documents cinematogràfics. Un ingent volum que custodia l’Arxiu Nacional. Particularment contenta es va mostrar Susanna Vela, directora de l’equipament, que va impulsar la demanda d’inclusió a l’inventari de béns que gaudeixen de la màxima protecció per llei. Una iniciativa que va ser recollida des del ministeri i que el consell de ministres va aprovar en la reunió de dimecres passat. La ministra Olga Gelabert va recordar, en la inauguració del muntatge, la importància del treball del fotògraf, qui va viure a Andorra durant sis dècades i va retratar l’evolució del país durant un temps tan crucial de canvis socials, econòmics i polítics.

La declaració de BIC (la segona per a un fons fotogràfic, després del de Fèlix Peig) és una consideració “merescuda amb escreix”, va destacar Vela, una consideració que de totes maneres “sempre l’havia tingut des del punt de vista patrimonial”. Però “contents” des de l’equip de l’Arxiu, que el ministeri recollís el guant.

La pantalla que projecta les imatges permet veure una petita selecció, al voltant d’una trentena d’imatges, bona part de les quals, les que Alsina va anar fent des del balcó de casa seva, a Escaldes, i a través de les quals es pot resseguir l’evolució urbanística i els canvis socials. Un tast, però, del treball d’Alsina. Qui se senti picat pel cuquet de la curiositat i vulgui resseguir l’obra del fotògraf pot fer-ho en línia, a la pàgina de l’Arxiu Nacional.

Alsina mateix va cedir, el 2003, els seus fons a l’ANA. L’autor va morir l’agost del 2004.

tracking