art
La plana major del surrealisme empordanès, al Museu del Tabac
L’equipament lauredià exhibirà quaranta de les setanta peces que componen la mostra ‘Surrealisme a Catalunya’, que divendres s’inaugura a l’Hermitage de Sant Petersburg
Ja havia transcendit que el Museu del Tabac lauredià seria la segona seu de l’exposició Surrealisme a Catalunya. Salvador Dalí i els artistes de l’Empordà, que divendres vinent s’inaugura a l’Hermitage de Sant Petersburg. Ara, però, es coneixen més detalls d’aquesta proposta que recalarà a Sant Julià en una parada directa des del centre rus: seran quaranta, finalment, les obres que aquí es mostraran, del total de setanta que componen el recorregut original. En concret, vindrà a parar a terres lauredianes el que a l’Hermitage serà el tercer àmbit de la mostra: Dalí i els surrealistes empordanesos. Qüestió de cost, logística i dimensions de les sales lauredianes, que lamentablement deixarà fora una de les teles emblemàtiques de Dalí, Sueño causado por el vuelo de una abeja alrededor de una granada un segundo antes de despertar, cedit pel Thyssen madrileny.
Amb les que sí arriben, però –l’àmbit més extens de l’exposició– el públic podrà contemplar l’obra de la plana major del surrealisme empordanès, del geni de Figueres a Joan Massanet, Àngels Planells, Ángeles Santos, Esteban Francés, Jaume Figueras, Evarist Vallès, Jaume Turró i Antoni Pitxot.
Paisatge i ambient
A través d’aquestes quaranta peces, la majoria teles, l’espectador podrà observar com Dalí, un dels artistes catalans més universals, va ser influït pel paisatgisme i l’ambient de la comarca empordanesa, pels sorrals d’Empúries i els paisatges minerals de Cadaqués i Portbou. Entre els altres noms n’hi ha de molt coneguts a Catalunya i amb obra exposada en diversos museus però que, no obstant això, no gaudeixen de popularitat frontera enfora.
La mostra recalarà a Sant Julià el 2 de març i s’hi podrà veure fins al 28 de maig. Serà la segona parada per a una mostra que s’inaugura divendres vinent, dia 28, a l’Hermitage rus, amb presència del conseller de Cultura de la Generalitat encapçalant la delegació catalana; per la part andorrana hi haurà la presidenta de la Fundació Julià Reig, Déborah Ribas. La mostra és la primera que aborda aquesta temàtica a l’emblemàtic equipament rus. Està coordinada des del Museu d’Art de Girona, amb obres procedents del Museu de l’Empordà de figueres i de col·leccions privades. A banda, peces del Museu Cau Ferrat de Sitges i, com dèiem, del Thyssen.
L’exposició donarà a conèixer un seguit d’artistes que van influenciar o van treballar conjuntament amb Dalí. A banda de l’àmbit que viatjarà a Andorra, la trentena restant es reparteixen per un primer apartat, que presenta els artistes que va conèixer un Dalí encara en formació, durant la seva adolescència a Cadaqués i Figueres. L’altre àmbit se centra en la figura de Juan Núñez, considerat per Dalí com el seu únic mestre i amb influència cabdal sobre Dalí i els seus coetanis.