Patrimoni

Objectiu: blindar el jaciment

Casa Molines i Govern inverteixen10.000 euros per arranjar els desperfectes produïts per brètols, clima i vegetació

Objectiu: blindar el jacimentE. Comellas / Molines patrimoni

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La tanca que envolta el perímetre excavat del jaciment de la Roureda de la Margineda no sembla haver estat prou per mantenir fora tots els visitants indesitjables. Un dia apareixen restes d’una acampada –amb restes d’haver estat més que una simple estona perquè hi havien aixecat alguna mena de cabana– i un altre es fa palès que algú fins i tot ha aprofitat pedres i lloses per regalar-se amb una graellada en el recinte històric. A les incursions dels desconsiderats –o brètols, com es pre­fe­reixi– se suma l’efecte de la intempèrie sobre unes estructures protegides sota terra durant segles. I l’avenç de les males herbes.

Tots aquests factors amenacen de degradar el jaciment i preocupen els propietaris, Molines Patrimonis, que han començat a posar-hi remei. Primer, i a curt termini, amb una intervenció d’urgència per reparar alguns murs esfondrats –fins a una dotzena estaven afectats en alguna mesura–. Uns treballs en què s’han invertit uns 10.000 euros, la meitat procedeixen d’un dels ajuts del Govern a la conservació del Patrimoni Cultural. A mitjà i llarg termini, però, serà necessari cobrir de manera permanent el jaciment, una feina per a la qual ja han tingut converses amb diferents arquitectes per decidir a qui s’encarregarà.

Mesures correctores

L’estiu passat els responsables del jaciment van constatar que s’havia produït l’esfondrament d’algun mur, així com la caiguda d’algunes pedres, segons expliquen des de Casa Molines en nota de premsa. Així que van demanar al departament de Patrimoni Cultural que fes un diagnòstic de conservació de les estructures, una avaluació que va determinar que calia prendre mesures correctores “de màxima necessitat” i amb urgència per “evitar una major degradació del jaciment”.

Els treballs, encarregats a l’empresa Artífex, encapçalada per l’arqueòleg José Miguel Gallego, s’han dut a terme en les últimes setmanes. Una intervenció totalment reversible perquè el jaciment està en espera del seu pla director, document on quedarà plasmada la direcció de qualsevol intervenció posterior.

De moment, les intervencions es van centrar en les estructures –murs de pedra seca– que havien perdut material constructiu, així com en les zones que estaven en perill immediat d’enderrocament, segons Casa Molines.

Els operaris dirigits per Gallego també van reomplir amb sauló inorgànic –un tipus de sorra– zones que havien estat excavades en les diferents campanyes fins a assolir els nivells de circulació de les estructures datades en el període històric de la baixa edat mitjana. L’objectiu és garantir la consistència dels murs i evitar la degradació dels fonaments i el nivell geològic de la base.

De pas, la mesura facilita el pas dels visitants per l’interior del jaciment, obert al públic en recor­reguts programats i guiats des de l’any 2012. Un programa que inclou l’entrada de grups de diferents tipus, en els quals destaca el públic escolar. Així, per a aquest curs ja està tancada l’entrada d’un centenar d’alumnes de primer curs de l’ESO al llarg del proper mes de desembre.

Tornant a la qüestió de construir alguna cobertura per al jaciment, és una urgència, des del punt de vista dels propietaris. Però també previsiblement una actuació molt costosa –de moment no està pressupostat– per a la qual confien obtenir col·laboració del ministeri de Cultura. Els tècnics del departament de Patrimoni, d’altra banda, hauran de donar el vistiplau abans que es dugui a terme. Cosa que no es preveu que es posi en marxa aquest hivern i que probablement s’haurà d’assumir per fases.

En espera del pla director

Com tota intervenció, però, hauria de ser reversible, en espera del que pugui marcar el pla director. Tot i que amb la inversió que suposarà i el fet que ha de ser aprovat per Patrimoni des de Casa Molines confien que no xocarà amb el que marqui el document que regirà la gestió del bé. Un pla rector que està en espera de documents com les memòries de les excavacions.

tracking