Patrimoni

Els comuns unifiquen les sancions per vandalisme a la vall del Madriu

La normativa simplifica el procediment actual per multar les bretolades i evitar que ningú se n’escapi

Els comuns unifiquen les sancions per vandalisme a la vall del Madriu

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els quatre comuns amb territori a la vall del Madriu-Perafita-Claror per fi sembla que comencen a funcionar a l’uníson en la sanció dels actes vandàlics que hi puguin tenir lloc. La comissió de gestió va encarregar l’elaboració d’una normativa a un despatx d’advocats extern i ara el tenen sobre la taula, pendent de donar-li l’aprovació a la propera trobada. En el fet que s’ha de sancionar i que el procediment per fer-ho ha de ser més àgil i efectiu que fins ara sembla que estan tots quatre d’acord, el debat podria venir per la banda de les quanties o la gradació –en lleus, moderats i greus– dels fets sancionables. Entre les greus hi hauria la circulació amb vehicles, com els quads. De moment, diu la directora del pla de gestió, Susanna Simon, les multes se situen “per la banda alta” del que fins ara preveia cada parròquia individualment.

La normativa simplificarà tot el procediment i evitarà que algunes bretolades quedin sense càstig pels forats existents fins ara. Fins avui, manifesta Simon, amb cada comú mantenint les competències en el seu territori i un règim sancionador diferent, resultava molt complicat. Per exemple, si algú s’hi introduïa amb un vehicle motoritzat prohibit i transitava per territori de diferents comuns resultava complicat aplicar cap sanció: cada comú disposa d’una reglamentació diferent, amb multes diferents; en el cas de Sant Julià de Lòria, amb una ordinació molt més laxa que a la resta (precisament els canvis al govern parroquial haurien aplanat el camí per tirar endavant la nova reglamentació). Així que, en la situació vigent fins ara, fets denunciats van quedar sense cap multa. Quan la nova normativa entri en vigor serà d’aplicació a tota la vall. També està previst que sigui una parròquia qui assumeixi la tasca de liderar tot el procediment, possiblement de forma rotatòria, com la presidència de la comissió, tot i que és un punt pendent de decidir.

La regulació “també preveu la protecció de bordes i construccions tradicionals, que fins ara estava enlaire”, indica Simon. “Tot plegat serà un pas molt important pel que fa a la protecció de la vall”, conclou.

PROP DE 25.000 VISITANTS COMPTATS L'ESTIU PASSAT

Prop de 25.000 visitants van accedir entre l’1 de juliol i el 30 de setembre per les dues principals entrades a la vall, per territori escaldenc. És el que van registrar els nous ecocomptadors instal·lats enguany: 16.250, en números rodons, van entrar pel camí dels Matxos (circuit de les fonts) i 9.000 més haurien accedit pel camí de la Muntanya. Quedarien per entrar en aquest recompte els excursionistes que es van endinsar per altres punts situats en la resta de parròquies, però els números acostumen a ser més reduïts.

Tot i que 25.000 persones poden semblar un nombre considerable, en realitat està bastant lluny del límit marcat: mil visitants diaris segons l’estudi de la capacitat de càrrega de la vall que es va realitzar. No obstant això, enguany hauria crescut sensiblement l’afluència: en els exercicis anteriors s’havia fet un càlcul de menys de 18.000 visitants.

Els altres ecocomptadors situats en diferents punts del territori protegit donen fe de l’increment: fins a Fontverd van arribar 18.000 persones, mil més que l’any anterior, i 7.800 van accedir al riu dels Orris (tocant al refugi de l’Illa), en aquest cas unes 800 més.

D’altra banda, els comuns tenen previst incrementar la partida pressupostària per a la comissió de gestió. Una pujada que se situarà entre els 3.000 i els 5.000 euros per cada membre. La quantitat serà decidida en la propera trobada i tindrà en compte l’especial moment econòmic pel qual travessa Sant Julià.

tracking