Papers històrics al contenidor

Personal de l’Arxiu i la Biblioteca nacionals rescaten de les escombraries documents dels anys vint i trenta de sindicatura i el comú

Papers històrics al contenidorARXIU NACIONAL D'ANDORRA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El rostre d’una encara jove Elizabeth Taylor sobresortia d’entre les escombraries llançades al contenidor de runa al costat d’una casa en obres a l’Antic Carrer Major de la capital. Això va cridar l’atenció d’una veïna que hi passava. S’hi va atansar per mirar-se les portades de revistes cinematogràfiques dels anys quaranta i cinquanta. Però més sorpresa es va quedar encara quan entre el paperam va detectar que hi havia papers amb el segell del comú i d’altres dirigides a un síndic, entre un bon grapat de documents amb aspecte de ser cartes originals. Va tenir la reacció encertada: dirigir-se a la Biblioteca Nacional i avisar-los.

Comprovat el presumible valor i interès dels papers, també s’hi van atansar tècnics de l’Arxiu Nacional, amb la directora, Susanna Vela. La documentació procedeix amb molta probabilitat de la casa en què s’estan fent obres, allà mateix. Una documentació de la qual Vela confirma que, a simple vista, ja es pot considerar que té un valor històric i documental considerable. “De moment hem vist que hi ha aquí dipositats papers dels anys vint i trenta del comú d’Andorra la Vella, justament una etapa de la qual conservem molt poca documentació”, explica, tot i que l’Arxiu Nacional ja custodia el fons fins ara conservat d’aquell període. Documents originals, cap còpia. Tot i que abans de poder-los examinar amb cura han de desinfectar-los: la documentació estava barrejada amb bosses d’escombraries, vells coixins i matalassos (com es pot comprovar en la imatge del costat), runes i tot tipus de rampoines i trastos vells.

Gens agradable

Una jornada de feina gens agradable, diu Vela, la que els va tocar compartir. “I pensàvem que això ja no ens tornaria a passar”, comenta, després de les campanyes que l’Arxiu ha impulsat en els últims temps per demanar que qui conservi documents (també fotogràfics i audiovisuals) a casa els avisi abans de llençar-los per poder avaluar-ne l’interès. “De fet, últimament hem aconseguit que ens avisin, a nosaltres, o a Patrimoni, perquè hi puguem fer una ullada”.

La casa d’on previsiblement van sortir els documents porta temps buida i recentment es van iniciar obres de restauració. El més probable, indica la directora de l’Arxiu, s’hagi actuat d’aquesta manera “més per desconeixement que per deixadesa, possiblement la família ni sabia que tot allò estava allà guardat”. De moment, els tècnics de l’Arxiu i la Biblioteca van demanar als paletes que treballen en l’obra propera que anessin apartant els papers i es posaran en contacte amb els propietaris perquè abans de continuar amb aquest buidatge indiscriminat els permetin accedir a l’interior de l’edifici i comprovar que no hi ha res més que tingui valor històric.

El dubte és si abans que la veïna avispada es fixés en el contenidor una altra documentació no va desaparèixer per sempre. “Perquè jo crec que ja no és el primer contenidor que omplen”, reflexiona l’autora de la troballa.

tracking