Esquí
L'Esquí Club d'Andorra presenta l'arxiu fotogràfic amb prop de 10.000 imatges
Són documents provinents de tres fons diferents amb contenen imatges relacionades amb una de les entitats amb més història del país
Arran de la convocatòria d’una subvenció per part del ministeri de Cultura s’ha fet el recull, identificació i digitalització del fons fotogràfic de l’Esquí Club d’Andorra (ECA), una de les entitats esportives més antigues del país fundada el 1932. Amb l’impuls i proposta del projecte a càrrec d’Otsan de Arruza juntament amb un equip de digitalitzadors, l’arxivera Laura Casas, amb la coordinació de l’Arxiu Nacional d’Andorra, ha fet el tractament de 9.235 imatges provinents del fons fotogràfic de l’ECA, de Mossèn Ramon i de la família Baró.
Entre les fotografies més antigues s’hi troben una del 1947 amb un grup d’esquiadors al Prat Gran d’Ordino, un paisatge nevat al Pas de la Casa, també de finals dels anys quaranta, i una altra de l’esquiadora Amèlia Granell. Malgrat això, la majoria de les imatges recollides són de les dècades dels 70, 80 i 90 del segle passat. La sistemàtica utilitzada per a recollir les fotografies va sorgir a partir d’una identificació dels possibles fons on es podien trobar imatges de l’ECA, a la qual van respondre mossèn Ramon i la família Baró. Les fotografies han estat tractades amb els instruments de descripció de l’Arxiu Nacional perquè sigui compatible la consulta a l'Arxiu Nacional d'Andorra.
Segons l’arxivera Laura Casas, “ens van arribar algunes fotografies en àlbums però la gran part ens van arribar en capses sense material d’arxivament i vam haver d'identificar aquests conjunts”. Entre les fotografies s’hi troben imatges del Memorial Manuel Cerqueda, esdeveniments esportius internacionals com el primer gran premi d’Andorra del 1967, les edicions de la Copa Pirineus Font Romeu-Andorra-Barcelona i un gruix important de competicions que fan referència a l’esquí alpí, les biatlons o l’esquí de muntanya. Un altre bloc correspon a les imatges relacionades a les activitats socials del club com estades o entrenaments, el Trofeu Encisa, o la travessa de Ransol-Pic de la Sarrera.
Entre els fotògrafs identificats en el recull hi ha Josep Alsina, Manolo Barros, Antoni Campanyà, Joan Clarà o Josep Marçà. Segons la ministra de Cultura, Olga Gelabert, les imatges es podran consultar a principis d’any a l’Arxiu Nacional.