reportatge

Pàgines nadalenques

Temps de família, de regals i, per què no, amb estones per a la lectura, això pensen les editorials del país, que fan el segon desplegament de l’any, amb novetats literàries molt esperades, com la de Joan Peruga, algun debut i uns pessics d’història.

Pàgines nadalenques

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

A uns mesos vista encara de Sant Jordi, però amb les expectatives de convertir-se en bona opció de regal, els nous títols comencen a aplegar-se a les prestatgeries i els actes de presentació se succeeixen des de fa setmanes. Editorial Andor­ra irromp al Nadal literari amb un dels títols probablement més esperats per als lectors aficionats a la literatura encunyada a Andorra: Alcanadre, de Joan Peruga. L’autor de títols com Últim estiu a Ordino i El museu de l’elefant s’allunya aquí dels paratges pirinencs per retornar a La Rioja dels orígens i passar comptes amb l’adolescència i primera joventut. Al costat de la veterania de Peruga, el segell proposa dos autors que signen per primer cop un llibre: el dibuixant Xavi Casals i Txema Díaz-Torrent, que comparteixen autoria a Torna’m la cua, relat il·lustrat en clau de faula pensada perquè adults i petits (acompanyats, per les dificultats del vocabulari) llegeixin plegats.

Pels viaranys de la fantasia torna a introduir-se David Arrabal, amb l’antologia de relats de terror Sita Ahra, una dotzena d’històries il·lustrades per María Pizarro. I entre fantasia i realitat es mou la novel·la que signa Agustí Franch i edita Mesclant, Wicca. L’autor va ser el gua-nyador del premi de teatre de la Nit Literària el 2015 amb Fred (recentment estrenada a la Massana i en vies de convertir-se en pel·lícula); en aquesta ocasió s’allunya dels escenaris andorrans però es queda a prop, al Pallars, amb una història al voltant de la bruixeria.

Encara per presentar-se oficialment (ho farà dijous vinent, a les set de la tarda a La Llacuna) està el recull de narracions de Robert Pastor Perdut i altres històries de les valls, contes en clau andorrana. L’edita Anem, que també treu al mercat la traducció al castellà d’un dels títols de l’editor, Josep Dallerès: Frontera endins, del 2007, que ara és Manela (Entre fronteras), versió que arriba després de la francesa.

I encara que ja fa un temps que corre, el segon volum de Rainer & Lou (Límits) està de plena actualitat, amb les reedicions de les obres de Rainer Maria Rilke que estan apareixent coincidint amb l’aniversari del naixement del poeta, el desembre del 1875.

En clau de país, mossèn Ramon Rossell torna a la càrrega amb motiu de les quatre dècades de la casa de colònies, amb 40 anys d’Aina, c oordinat per Clara Fernández Flecha. I entre les novetats alturgellenques, Salòria edita Els frontals d’altar romànics de la Cerdanya i Dalmau, Espoli, del museu al jutjat, de Jordi Campillo i Susana Romero.

tracking