Escenaris
El Laboratori de les Arts prepararà una funció de 'Jesucrist Superstar'
Les escoles d’art escèniques lauredianes iniciaran un taller el 14 de gener per preparar el muntatge, obert a tot el públic
Jesucrist Superstar, un dels musicals més populars de la història, amb música d’Andrew Lloyd Webber i lletres de Tim Rice, es representarà previsiblement a l’auditori Claror, el 2 d’abril, coincidint amb la Setmana Santa. Serà el fruit del nou projecte formatiu engegat pel Laboratori de les Arts, l’escola d’arts escèniques laurediana, depenent de La Trapa. Un taller que començarà el 14 de gener i que prepararà els inscrits –qualsevol, a partir dels 14 anys, tingui o no experiència prèvia– per prendre part en aquest espectacle, que ahir van presentar dos dels professors involucrats, Oriol Vilella i Irina Robles –directors de l’Espai de Música Moderna i L’Animal Teatre, implicats juntament amb Líquid Dansa– amb el conseller de Cultura Josep Roig. La iniciativa, va apuntar aquest últim, “suposa fer un pas endavant, oferir una proposta atractiva” des d’uns tallers que “tenen un elevat nivell pedagògic” i ara es llencen a un “projecte potentíssim”.
Deu sessions formatives
Els participants en els tallers (només es faran si hi ha un mínim de vuit alumnes, encara que calculen la xifra ideal en una vintena) assistiran a deu sessions formatives, els dissabtes al matí, on seguiran una formació en cant modern, dansa jazz i interpretació. No requereix cap nivell previ, van indicar els responsables, tot i que en acabar el procés es farà una mena de càsting per repartir els papers de la funció. En el cas dels músics que tocaran en directe, s’hi afegiran assaigs per preparar els temes de les escenes. En aquest cas sí que hi haurà una tria per nivell, perquè l’obra requereix destresa i tècnica, ja que és una partitura exigent, va puntualitzar Vilella.
Per què aquest musical en concret? “Perquè va ser la primera òpera rock, amb una partitura amb un punt de rock progressiu molt interessant perquè el puguem desenvolupar amb els alumnes.” També, va puntualitzar Robles, “perquè és una obra que des que es va estrenar va crear cert rebombori, controvèrsia amb aquest qüestionament de la divinitat de Jesús, una humanització de la seva figura”.
El musical –que es representarà en la traducció al català– no es farà, però, íntegrament, sinó que es desenvoluparan només les escenes més emblemàtiques, les escenes crucials de la Passió. Segur que hi haurà l’Hosanna, un dels temes més coneguts, com Heaven On Their Minds (Cançó de Judes). Es tractarà “d’anar al gra, als punts clau” sobre l’escenari, va destacar Vilella. Però al marge dels moments mítics del musical, encara estan dissenyant com avançarà la narració, com resumiran l’acció.
El taller és una prolongació de les activitats estiuenques del Laboratori, una “oportunitat singular que permetrà saber com és participar en un musical”, va prometre Roig, per a qui s’ha de “subratllar que tan important com els aprenentatges de les tècniques escèniques i musicals és aprendre a participar”.
El Laboratori impulsat en aquest mandat intenta recuperar en certa mesura la desapareguda proposta pedagògica que va ser el Trivium.